LAJČÁK: Dohoda v Macedónsku je vítaným impulzom pre prekonanie krízy

    0
    Zľava: Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    „Oceňujem nasadenie a odhodlanie všetkých strán a sprostredkovateľov Európskej únie,“ dodal šéf zahraničia. Politické strany v Macedónsku dosiahli dnes dohodu o krokoch vedúcich k predčasným voľbám. Najbližšie parlamentné voľby v Macedónsku sa uskutočnia 24. apríla 2016, dva roky pred riadnym termínom. Konzervatívny premiér Nikola Gruevský odstúpi v stodňovom predstihu. Sociálni demokrati ako hlavná opozičná sila Macedónsku by mali ešte v septembri ukončiť bojkot parlamentu trvajúci od roku 2014. Podľa dohody vyšetrovanie odpočúvacieho škandálu povedie vymenovaný osobitný prokurátor.

    K predčasným voľbám viedol škandál s odpočúvaním telefonátov

    Jedna z najhorších politických kríz v Macedónsku od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991 je dôsledkom škandálu okolo hromadného odpočúvania telefonátov, za ktorým podľa opozície stojí terajšia konzervatívna vláda, na čele ktorej je premiér Nikola Gruevský. Po zverejnení záznamov v máji vyšli do ulíc desaťtisíce prívržencov oboch politických táborov, čo vyvolalo obavy z nepokojov.

    Nemôžeme sa tváriť, že sme nevinní

    O situácii v Macedónsku hovorili aj ministri zahraničných vecí na svojom júnovom stretnutí. Vtedy sa Lajčák pre médiá vyjadril, že Macedónsku chýba európska perspektíva a je jedinou krajinou Balkánu, ktorá išla za posledných desať rokov dozadu a nie dopredu. „Uviedol som, že sa nemôžeme tváriť, že sme nevinní. Macedónsko je jediná krajina na Balkáne, ktorá za posledných desať rokov ide dozadu a nie dopredu, jediná krajina, ktorá pred desiatimi rokmi bola v lepšej pozícii, pokiaľ ide o európsku integráciu, než je dnes,“ povedal šéf rezortu zahraničia ešte koncom júna.
     

    - Reklama -