L. MIKULÁŠ: Mimosúdna dohoda s investorom heliportu je neplatná

    0
    Heliport Liptov (Autor: ReproFoto: youtube)

    Štyri roky trvajúca kauza okolo povoľovania civilného letiska – heliportu pri liptovskomikulášskom akvaparku nabrala opačný smer po novembrovej výmene primátorov. Kým bývalý šéf radnice Alexander Slafkovský (SDKÚ-DS) pod tlakom petície zmenil územný plán a výstavbu heliportu zakázal, nový primátor Ján Blcháč (Smer-SD) uzatvoril začiatkom roka s investorom heliportu mimosúdnu dohodu. Investor sa v nej zaviazal, že nebude od mesta požadovať náhradu škody, ak mesto prijme opatrenia, ktoré umožnia realizáciu projektu. „Chceli sme predísť náhrade škody za nezrealizovaný projekt heliportu. V januári tohto roku sme konali v dobrej viere, aby sme sa vyhli problémom, ktoré mali napríklad v Martine, či Pezinku, kde hrozia mnohomiliónové exekúcie, či nútené správy,“ povedal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

    Mimosúdnou dohodou chcelo mesto predísť plateniu škody

    Uzatvorením mimosúdnej dohody chcelo vedenie mesta predísť plateniu za škody, ktoré podľa Blcháča spôsobilo mesto za úradovania Alexandra Slafkovského. Investor vo svojej žiadosti požadoval od mesta úhradu škody spôsobenú podľa neho nesprávnym úradným postupom bývalého primátora Alexandra Slafkovského. Ten viackrát verejne prezentoval svoje stanovisko, že investorovi vznikla škoda pre konanie orgánov mesta a môže požadovať náhradu. Exprimátor škodu odhadoval na približne 50-tisíc eur, investor predložil žiadosť o náhradu 458-tisíc eur.

    Blcháč verzus Slafkovský

    Práve súčasný primátor Ján Blcháč, ktorý šéfoval liptovskomikulášskej radnici aj v rokoch 2007 až 2010, podpísal v decembri 2010, teda už po prehratých primátorských voľbách, uznesenie o zmenách v územnom pláne, ktoré obsahovali aj možnosť výstavby heliportu. V roku 2013 však mesto pod vedením Alexandra Slafkovského vyškrtlo slovo heliport z textovej časti územného plánu, aby sa tak vyhlo prípadným ďalším sťažnostiam na hluk vrtuľníkov. Takmer tisíc ľudí z mestskej časti Liptovská Ondrašová a okolitých obcí sa totiž podpísalo pod petíciu proti heliportu na okraji Liptovského Mikuláša v blízkosti akvaparku, z ktorého štartovali vrtuľníky na vyhliadkové lety a rušili miestnych obyvateľov.

    Ešte vo februári 2011 pred vyškrtnutím heliportu z územného plánu však mesto dalo súhlas na výstavbu heliportu pri akvaparku a Slafkovského radnica tento krok neskôr zdôvodnila tým, že pôvodné znenie územného plánu povoľovalo postaviť pristávaciu plochu pre vrtuľníky kdekoľvek v meste, kde je zmiešaná funkcia územia s prevahou občianskej vybavenosti a teda nemala na výber. Podľa súčasného primátora Jána Blcháča bývalé zastupiteľstvo zbytočne vyškrtlo heliport z územného plánu. „Lietaniu tým zabrániť nedokázali a vedenie mesta touto kauzou roky traumatizovalo mikulášsku verejnosť. Po viac ako troch rokoch však nemáme žiadny pozitívny výsledok,“ povedal Blcháč, pričom narážal na to, že podnikateľ napriek nepovoleniu výstavby heliportu, prevádzkuje vyhliadkové lety vrtuľníkmi z provizórnej pristávacej plochy.

    Rozhodnutie ministra Počiatka rešpektujú, avšak…

    Štyri roky trvajúca kauza okolo povoľovania heliportu na okraji Liptovského Mikuláša stále nie je uzavretá. Napriek tomu, že minister dopravy v júni potvrdil zamietavé rozhodnutie pre výstavbu súkromného civilného letiska, mesto ešte čaká na vyjadrenie prokuratúry, na ktorú sa obrátilo po tom, čo zistilo možné pochybenie bývalého vedenia pri zmene územného plánu. Minister dopravy Ján Počiatek potvrdil, že heliport pri akvaparku Tatralandia nemôže investor vybudovať, pretože v čase rozhodovania v správnom konaní platný územný plán neumožňoval umiestnenie tejto stavby v danej lokalite. „Toto rozhodnutie pána ministra rešpektujeme, ak nastanú nejaké nové okolnosti, ktoré môže do celej situácie vniesť ešte prokuratúra, tak sa zrejme bude o tejto veci ďalej diskutovať. Mesto bude reagovať tak, ako bude v danej chvíli potrebné pre rešpektovanie legislatívy a verejného záujmu,“ povedal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

    Heliport tu nemá čo hľadať

    Investor Cyril Fogaš reagoval, že ďalší postup zváži po dôslednej analýze všetkých dôvodov a skutočností, na základe ktorých minister dopravy vydal zamietavé rozhodnutie. Naopak, ministrovo rozhodnutie privítal šéf protestnej občianskej iniciatívy. „Oficiálne sa potvrdilo, že heliport tu nemá čo hľadať. Konečne sa niekto pridal na stranu obyvateľov. Veríme, že toto je definitívne stop výstavbe heliportu. Zostáva doriešiť otázku, čo bude s pracovnou plochou, z ktorej sa teraz lieta,“ povedal Jozef Kruták. Podľa Fogaša však rozhodnutie ministra nemá vplyv na pokračovanie lietania z pracovnej plochy.


     

    - Reklama -