Kým utečenci raňajkovali, deti im ustielali postele. Sami to navrhli, tvrdí ministerstvo. Kecy, odkazuje ôsmačka

    0
    Utečenecký tábor. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Nebyť sociálnej siete, možno by sa prípad až tak nenafúkol, no po rozhorčenej reakcii istej obyvateľky mesta nastala typická reťazová reakcia. Nájdu sa však aj umiernené názory. Informácie priniesol server novinky.cz.

    Nový predmet – otroctvo?

    „Lübeckí školáci v miestnej ubytovni pre utečencov ustielali postele, upratovali a  pomáhali v kuchyni. Dozvedela som sa o tom od 14-ročného syna mojej kamarátky. Nepovažujem sa za xenofóbneho štváča, ale myslím si, že čoho je veľa, toho je príliš. Zavádzajú snáď lübecké školy nový predmet – otroctvo?“ pýtala sa na Facebooku miestna žena. A reakcie na seba nenechali dlho čakať. „Hádam majú dve zdravé ruky. To si nemôžu upratať sami?“ pýtal sa ďalší človek, ktorý zrejme nebude fanúšikom utečencov.

    V tomto prípade však išlo o týždeň praktickej výučby pre ôsmakov a podľa tých, ktorí takúto formu pomoc v utečeneckých táboroch schvaľujú, žiakom predsa z nosa neodpadne. „Tie deti to prežijú. Aspoň si vytvoria vlastný názor. Ja som sa v rámci praxe starala v domove dôchodcov o starčekov. Z rozmaznaného decka som sa stala niekým, kto dostal rozum,“ obhajuje netradičnú školskú aktivitu ďalšia komentujúca.

    Vraj chceli pomôcť sami

    Odporcovia utečencov však museli byť minimálne prekvapení, keď sa dozvedeli, ako to celé malo byť naozaj. Prípad si totiž zobralo pod palec ministerstvo školstva a kultúry v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko v meste Kiel. Ako sa však ukázalo, so „škandálom“ to nakoniec ani zďaleka nebolo také horúce. „Nápad prišiel od samotných žiakov, nie od učiteľov. Ôsmaci už predtým navštívili azylový dom a chceli sa dozvedieť viac,“ znelo stanovisko hovorcu ministerstva.

    S týmto vyhlásením celkom nesedí príspevok istej ôsmačky, ktorá tvrdenia ministerstva vyvracia. „Aká dobrovoľnosť! To sú len kecy. Iba nám oznámili, že sa stretneme pred ubytovňou. Skutočne som menila obliečky a ešte nás aj triedna naháňala, aby sme si švihli a urobili tak skôr, ako utečenci doraňajkujú,“ priznala žiačka, ktorá si zvolila pri príspevku nie príliš dôveryhodné meno, a to Lady Gaga.
     

    - Reklama -