Kým podpíšeme obchodnú dohodu s USA: Prečítajte si, čo sľubovali ázijským krajinám a ako nakoniec skončili

    0
    Demonštrant proti TTIP v Berlíne (Autor: SITA)

    V Austrálii je na programe dňa zázračná dohoda TPP, ktorá má mať úžasný vplyv na ekonomiku krajiny. Také je oficiálne stanovisko austrálskej vlády – aj napriek tomu, že podľa najnovšej analýzy dôsledkov TPP na všetkých jej 12 členských krajín a ich susedov, ktorú vypracovala Svetová banka, sa nič z toho neuskutoční. Austrálske HDP totiž vzrastie do roku 2030 o 0,7 %.

    Horšie dôsledky bude mať dohoda už len na USA. Na druhej strane, zlepšiť by sa mala predovšetkým pozícia Vietnamu, ktorého HDP môže vzrásť až o 10 %, a Malajzie. V priemere však dohoda zvýši HDP všetkým 12 členským krajinám o 1,1 %.

    „Historická dohoda Transpacifického obchodného partnerstva poskytne Austrálii ohromné výhody tým, že zvýši našu konkurencieschopnosť a podporí tvorbu nových pracovných miest, rast a životné štandardy,“ povedala hovorkyňa austrálskeho ministra obchodu Andrewa Robba, ktorý je pevným zástancom TPP.

    „Správa Svetovej banky uviedla, že všetkých 12 krajín TPP – ktoré predstavujú približne 40 % svetového HDP – zažije v dôsledku dohody ekonomický rast a zvýšenie exportu,“ dodala.

    Poslanec Zelených Peter Wish-Wilson však povedal, že správa Svetovej banky jasne ukazuje pravú tvár „vysokospolitizovanej dohody TPP“ a vládneho „falošného preháňania“ o jej účinkoch.

    „Jej ekonomické dôsledky budú zanedbateľné,“ povedal. „Andrew Robb strčil hlavu do piesku a žiadne množstvo dôveryhodných dôkazov ho nepresvedčí, aby prestal so svojou falšou.“

    Aj v TPP, rovnako ako v údajne kontroverznej dohode Transatlantického obchodného a investičného partnerstva, sa nachádzajú doložky, podľa ktorých môžu nadnárodné korporácie v prípade ohrozenia svojich investícií zákonmi členských krajín žalovať ich vlády. Whish-Wilson opisuje TPP ako „trójskeho koňa“.

    Celý text dohody TPP, ktorú už mnohí kritizovali, že sa prerokúvala tajne, je k dispozícii na vládnom portáli Nového Zélandu. Ide o 6 000 strán textu, ktorý sa zaoberá aj intelektuálnym vlastníctvom a patentmi na lieky. Podpísať ju plánuje 12 krajín: Austrália, Brunej, Kanada, Čile, Japonsko, Malajzia, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur, Vietnam a Spojené štáty.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -