Kvóty nie sú riešením, problém s utečencami treba riešiť inak, zhodla sa na tom vláda

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka by situácia okolo utečencov nebola až taká vážna, keby Európska únia dodržiavala pravidlá, ktoré sama vymyslela. „Mnohé štáty tieto pravidlá odignorovali a nerealizovali,“ zhodnotil Kaliňák s tým, že podľa neho sa v minulosti rozlišovalo medzi utečencami, ktorým ide o život a tými, ktorých do Európy ženie vidina lepšieho zárobku, či iné ekonomické dôvody.

    Vláda nechce, aby sa systém zneužíval

    Vláda Roberta Fica po rokovaní Bezpečnostnej rady uviedla, že niektoré štáty v západnej Európe robia chybu, keď prijímajú viac utečencov, než sú schopné integrovať do spoločnosti. „Sme proti tomu, aby sa systém zneužíval,“ zdôraznil minister Kaliňák. Portál Aktualne.sk v článku o rokovaní Bezpečnostnej rady uvádza, že Slovensko bude pokračovať v prísnej azylovej politike a vláda v tejto súvislosti odmieta kritiku, ktorú počúva zo strany niektorých členských štátov európskej dvadsaťosmičky. Podľa Ficovej vlády nie sú opatrenie presadzované Bruselom správne.

    Predseda vlády na rokovaní Bezpečnostnej rady štátu uviedol, že odmietavý postoj k prijímaniu utečencov chce presadiť aj na rokovaniach Vyšehradskej štvorky. Predstavitelia členských krajín V4 sa stretávajú koncom týždňa v Prahe a migrácia utečencov bude celkom určite medzi najhorúcejšími témami štvorstranného stretnutia.

    Riešením je ochrana hraníc

    Slovenská vláda vidí riešenie v oveľa prísnejšom strážení vonkajšej hranice Európskej únie. Podľa kabinetu Roberta Fica by mali vzniknúť záchytné tábory v štátoch, ktoré sú ako prvé na rane utečencom valiacim sa na starý kontinent. Zároveň by sa malo dôrazne rozlišovať, či sa sem utečenci dostali preto, lebo doma im hrozilo nejaké nebezpečenstvo, alebo im ide len lepší život vo vyspelej Európe. Svoj postoj k tejto problematike slovenská vláda zopakuje na spomínanom summite V4 v Prahe.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -