Kvôli Szávayovi z Jobbiku budeme asi meniť zákony, priznal Pellegrini

    0
    Poslanec Jobbiku István Szávay v kancelárii strany v Dunajskej Strede (Autor: SITA)

    “Jeho slová, akými reagoval na moje vyhlásenie, aby upustil od takéhoto konania potvrdzujú, že určite nejde o to, ako sa nažíva maďarskej menšine v južných častiach našej krajiny, ale skôr mu ide o prezentovanie seba samého, pravdepodobne je to súčasťou jeho politickej kampane” povedal dnes Pellegrini v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Podľa predsedu parlamentu musíme urobiť všetko preto, aby sa už takéto individuálne kroky zahraničných poslancov neopakovali.

    Cestou ako zabrániť podobným prípadom je podľa predsedu NR SR Pellegriniho legislatívna úprava. Otvorené sú podľa neho v súčasnosti niektoré zákony, v ktorých by takáto úprava bola možná. “Napríklad jeden z nich by mohol byť zákon o činnosti politických strán, ktorý by jasne definoval, kto môže a za akých podmienok vykonávať na Slovensku politickú činnosť. Malo by byť jasne definované, že tak môže urobiť predstaviteľ strany alebo strana, ktorá je registrovaná v rámci SR alebo v zmysle európskych dohôd na pôde Európy,” vysvetlil Pellegerini s tým, že možno sa nájdu aj ďalšie ustanovenia, v ktorých to možno upraviť. “Požiadal som náš legislatívny odbor aj parlamentný inštitút, aby preskúmali, kde by sa to dalo riešiť, lebo je to veľmi špecifická otázka, kde musíte dlho rozmýšľať, že v ktorom zákone a akým spôsobom to rozumne upraviť. Zatiaľ sa zdá, že začneme tu a možno v rámci diskusie sa nám ukážu aj ďalšie predpisy,” dodal Pellegrini. Ak by ani to nestačilo, tak by štát musel hľadať iné cesty.

    Pellegrini však verí, že ak poslanec Szávay zložil poslaneckú prísahu vo svojej krajine, bude si ctiť aj zákony cudzej krajiny, v ktorej by chcel pôsobiť a nakoniec svoju kanceláriu v Dunajskej Strede zatvorí. Pellegrini tvrdí, že nespochybňuje právo akéhokoľvek poslanca z inej krajiny prísť na Slovensko a zaujímať sa o život národnostnej menšiny či o politickú situáciu. “Robíme to aj my v zahraničí, keď ideme k priateľom na Ukrajinu či našim rodákom do Rumunska, ale nikdy sme neiniciovali otvorenie poslaneckej kancelárie,” dodal predseda slovenského parlamentu s tým, že to, čo spravil poslanec Jobbiku je neprípustné.

    Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana postup maďarského poslanca nie je štandardný a narušuje susedské vzťahy. “Je logické, ak si tu otvorí kanceláriu poslanec NR SR, lebo chce komunikovať so svojimi voličmi, ale maďarský poslanec nemá voličov na území Slovenskej republiky,” povedal Abrhan. Ako dodal, strana Jobbik je známa tým, že spochybňuje zásady, na ktorých stojí spolupráca Slovenska s Maďarskom, a to je trianonska zmluva. Preto postup maďarského poslanca považuje za nešťastný a zhoršujúci vzťahy Slovenskej republiky s Maďarskom. KDH je podľa Abrhana pripravené rokovať, aby sa prijali také legislatívne opatrenia, ktoré by podobnú situáciu už neumožňovali. “Aj nám v opozícii záleží na dobrých susedských vzťahoch a medzi ne zaraďujeme aj to, aby si ani naši poslanci z NR SR neotvárali kancelárie v okolitých krajinách,” dodal Abrhan.

    - Reklama -