Kvôli Panama Papers padajú hlavy po celom svete. Firma, z ktorej dokumenty unikli, zatiaľ rieši toto

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname2 (Autor: SITA)

    Spomínaný spoluzakladateľ právnickej firmy Ramón Fonseca v utorok vyhlásil, že spoločnosť Mossack Fonseca má dôkazy, že hackerský útok bol podniknutý z Európy, ale odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti. “Nemôžem povedať viac, pretože prípad sa už vyšetruje,” vysvetlil Fonseca pre agentúru AP. 

    Mossack Fonseca je jednou z popredných firiem, ktoré sa špecializujú na zakladanie offshorových bankových účtov pre bohatých a mocných. Približne 11,5 milióna dokumentov tejto firmy uniklo do nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung – dokumenty odhaľujú podrobnosti o utajovaných schránkových spoločnostiach v daňových rajoch a o ľuďoch, ktorí tieto spoločnosti využívajú. 

    Záznamy teraz prešetruje a spracováva skupina médií po celom svete, ktoré spolupracujú s Medzinárodným konzorciom investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone. 

    Fonseca vyhlásil, že jeho firma nespáchala žiadne trestné činy a “na konci tejto piesočnej búrky to uvidíte jasnejšie”. Fonseca dodal, že únik dokumentov je porušením súkromia.

    - Reklama -