Kurdi sa vlastného štátu tak skoro nedočkajú. Jasné nie povedala aj Európska únia

    0
    Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová povedala rázne nie a uviedla, že EÚ bude proti sformovaniu samostatného štátu Kurdov na Blízkom východe. „Európska únia nepodporuje agendu Kurdov, či už je to v Turecku, v Iraku, alebo v Sýrii,“ uviedla Mogheriniová pred poslancami Európskeho parlamentu. 
     
    Namiesto podpory na budovanie samostatného štátu sa Kurdi od EÚ dočkali odsúdenia za minulotýždňový útok, pri ktorom zomrelo v Ankare 29 ľudí a prihlásili sa k nemu práve militanti zo Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorých Západ aj Turecko považujú za teroristov. „Európska únia odsudzuje akékoľvek teroristické činy a považuje PKK za teroristickú organizáciu,“ dodala šéfka európskej diplomacie. 

    Mierové riešenie 

    Jediná cesta, ako sa Kurdi môžu dostať v budúcnosti k samostatnému štátu, sú podľa Mogheriniovej mierové rokovania. „Veríme, že tak ako sme jednotní v odsúdení teroristických útokov, mali by sme trvať na vyriešení kurdskej otázky v rámci Turecka pomocou mierového procesu, ktorý turecká vláda pred rokmi naštartovala, kým od neho znova upustila,“ uviedla. 
     
    Ešta začiatkom roka 2013 Turecko oznámilo „rezolučný proces“ zameraný na vyriešenie konfliktu medzi Tureckom a PKK. Všetko sa zdalo byť na dobrej ceste až do júla minulého roka, keď snahy vyriešiť konflikt mierovou cestou zlyhali. Európska únia však trvá na tom, že dohoda je jedinou cestou pre Turecko aj Kurdov. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -