Kupovali rómske hlasy pre smeráckych poslancov? Matovič žiada ich „hlavy“. Nie je to len problém Smeru, upozorňuje analytik

    0
    Igor Matovič a Peter Pollák o kupovaní rómskych hlasov (Autor: Reprofoto: TA3)

    Pred parlamentnými voľbami v rómskej dedinke Lomnička sa mali vo veľkom kupovať hlasy. Jeden hlas, jedna škatuľka cigariet. Aspoň tak v minulosti vypovedalo sedem svedkov, ktorí mali označiť aj konkrétneho páchateľa s komplicmi. Hlasy mali putovať smerákom Petrovi Chudíkovi a Stanislavovi Kubánkovi, ktorého v súčasnosti prešetruje aj Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Polícia začala trestné stíhanie vo veci volebnej korupcie. Stíhanie nakoniec zastavili a prípad zapadol prachom. Kauzu oživila RTVS, ktorá vo večerných správach vyrukovala s novým svedkom.

    Pôjdu z kola von?

    Bývalý splnomocnenec úradu vlády pre rómske komunity Peter Pollák spolu s lídrom Obyčajných ľudí Igorom Matovičom dnes zvolali tlačovku, na ktorej ostro odmietli údajné nekalé praktiky v Lomničke a od dvojice poslancov očakávajú, že sa vzdajú svojich mandátov. „Pretože ho získali nelegálne,“ zdôrazňuje Pollák.

    Matovič zároveň upozorňuje, že nejasnosti pri legálnosti získania hlasov pre Kubánka a Chudíka nie sú problémom len posledných volieb. „Pýtam sa, je to fér zápas? Niekto hrá fér a niekto si príde do osady, narozdáva škatuľky cigariet a za ne si zrazu nakúpi hlasy,“ konštatujé šéf Obyčajných ľudí.

    Nezrovnalosti v obci Rakúsy

    Podľa OĽaNO-NOVA dochádzalo ku kupovaniu rómskych hlasov nielen v obci Lomnička. Líder hnutia Igor Matovič uviedol aj obec Rakúsy. Tá je podľa neho rozdelená na dve časti, v jednej žijú Rómovia a v druhej nie. V tej bez Rómov drvivo vyhráva Robert Fico (Smer-SD), Kubánek a Chudík výrazne zaostávajú. V časti, kde žijú Rómovia, však získavajú výrazne viac hlasov ako Fico. „Je evidentné, že tu boli kúpené rómske hlasy,“ povedal Matovič.

    Pollák poznamenal, že o kupovaní hlasov sa hovorí už dlho, ale nikto za to ešte zatvorený nebol. „Niekto tu zneužíva nevedomosť Rómov, aby získal politickú moc,“ poznamenal Pollák, ktorý vyzýva Rómov, aby nepredávali svoje hlasy. Ako člen štátnej volebnej komisie chce diskusiu, ako v budúcnosti zabrániť kupovaniu rómskych hlasov.

    PL.sk oslovilo aj vedenie strany Smer-SD. “Opozícia už zjavne spustila predvolebnú kampaň pred voľbami do VÚC.  Nie po prvýkrát vykonštruovanou témou, ktorú už aj polícia oficiálne uzavrela ako nepravdivú, útočí na regionálnych politikov. Strana SMER – SD  sa do tejto neférovej hry nenechá vtiahnuť a jej kandidáti budú voličov oslovovať programom,” za stranu sprostredkovala odpoveď hovorkyňa Ľubica Končalová.

    Pomocná ruka

    PL.sk po tlačovej besede oslovilo aj jedného z jej protagonistov. Peter Pollák si želá, aby sa prípad opäť otvoril, no zároveň je mierne skeptický. „Kým to bude takto spolitizované a kým budú policajti napojení na jednu z politických strán, tak jedným z rizík je, že pri takýchto kauzách budeme častejšie počúvať, že sa skutok nestal,“ upozorňuje Pollák.

    Petra Polláka na úrade splnomocnenca vystriedal mladý Ábel Ravasz, ktorý sa okrem iného teší aj čerstvému postu podpredsedu strany Most-Híd. Pre PL.sk vysvetlil, či v problematike zaujme úrad nejaké kroky. „Vzhľadom na to, že v tomto prípade ide o podozrenie zo spáchania trestného činu, úrad splnomocnenca nemá mandát a právomoc na objasňovanie a vyšetrovanie takýchto skutkov, samozrejme, ani na vyvodzovanie trestnoprávvnej zodpovednosti,“ ozrejmuje Ravasz.

    Zároveň ale dodáva, že v prípade, ak sa opäť otvorí vyšetrovanie, bude ochotný podať pomocnú ruku. Je však, samozrejme, pripravený poskytnúť potrebnú súčinnosť v prípade, ak by o to úrad požiadali orgány činné v trestnom konaní, podčiarkuje.

    Mali by odstúpiť

    „To sú veci, ktorými sa, samozrejme, nikto nechváli,“ podotýka na adresu možného kupovania hlasov politický analytik Ján Baránek. Ak sa ukáže, že v Lomničke sa kupčilo s volebnými hlasmi, má pre poslancov Chudíka a Kubánka jasný odkaz. „Ak by sa dokázalo, že boli hlasy kupované, tak tí, ktorí ich kupovali alebo tí, pre ktorých boli kupované, by mali svoje posty okamžite opustiť. Tu nie je o čom diskutovať!“ upozorňuje analytik.

    „Podľa mňa to nie je len špecifický problém Smeru. V komunálnych či vo voľbách vo všeobecnosti sa už o tejto problematike hovorilo a nielen v súvislosti so Smerom,” prezradil Baránek.

    Problematiku, ktorá mala zarezonovať v obciach Lomnička či Rakúsy označuje ako „daň za všeobecné volebné právo“. Tým disponujú práve aj také sociálne skupiny, ktorých hlas podľa analytika sa dá kúpiť za pár eur. „V podstate sú to pologramotní jedinci, ktorí nemajú páru o politike a nechajú sa takto kupovať,“ konštatuje. Analytik sa obáva, že vyšetrovanie nebude napredovať, „pretože Smer zase vyšetruje sám seba. Môžu mať nové dôkazy, no ide o to, či o pár dní zase nebudú popreté“.

    - Reklama -