Kuciakovci sú zdržanlivejší a pokojnejší. A o mne píšu, že som šialená východniarka. Čím je národ viac ticho, tým viac si tí hore dovoľujú, hovorí Kušnírová

    0
    Matka zavraždenej Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová (Autor: TASR)

    Ako uviedla pre portál My Trenčín, od polície nemajú žiadne nové informácie, aj keď tam chodia právni zástupcovia rodín zavraždených. Podľa jej názoru je situácia rovnaká ako pred tým, než chytili Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruskóa a Alenu Zsuzsovú, a chytiť objednávateľov vraždy bude náročné. A to z dôvodu, že zo všetkých štyroch spolupracuje iba Zoltán Andruskó, ktorého polícia označila ako sprostredkovateľa. Stále však dúfa, že sa vyšetrovateľom podarí dopátrať sa k objednávateľom.

    „O tých vyšetrovateľoch, čo to teraz vyšetrujú, som presvedčená, že sú to dobrí a seriózni ľudia. Myslím si, že objednávateľov bude viacej. Tam budú veľmi veľké hlavy padať. Janko písal na všetkých. Žiadna talianska alebo albánska mafia, ako zo začiatku hovorili. Ja som hneď od prvej minúty povedala, že to boli naši. Aj teraz si dovolím tvrdiť, že to objednali ľudia od nás,“ povedala Kušnírová.

    Nemyslí si, že by ju upokojilo, ak by sa našiel hlavný objednávateľ vraždy, ale ak by sa tak stalo, vedela by, že sa tým zjednala spravodlivosť. „Janko však ležal v žalúdku veľmi veľa ľuďom. Určite sa tam odhalia ešte veľmi veľké veci, keď sa po tom pôjde spravodlivo,“ myslí si. V súvislosti s jeho prácou si myslí, že dôvodom na vraždu nebolo to, čo už napísal, ale to, o čom chcel ešte písať a začal sa v tom špárať.

    Rodiny obvinených

    „Zo začiatku som vôbec nedúfala, že polícia vypátra podozrivých, najmä po tom, ako zo začiatku bolo všetko spackané a ako sa na mieste činu objavil Krajmer. Ale vďaka tým vyšetrovateľom, aj keď sú na nich všelijaké tlaky, chcem ich vyzdvihnúť, že fakt si robia svoju prácu poctivo,“ konštatovala s tým, že ich viackrát vyzvala, aby vraždu vyšetrovali, akoby sa to priamo týkalo ich rodiny.

    Je presvedčená, že ak by sa počas súdneho procesu stretla tvárou v tvár s tými, ktorí zavraždili Jána a Martinu, tak by im určite niečo povedala. „Kuciakovci sú zdržanlivejší a pokojnejší. A o mne píšu, že som šialená východniarka. Viem, že im určite dačo poviem. Urobiť im neurobím nič, tak ako oni urobili nám,“ povedala s tým, že sa ťažko odpúšťajú takéto veci.
    Podľa jej slov sa jej ale nikto neozval z rodín štyroch obvinených. Dôvodom môže byť, že nemajú odvahu alebo nevedia, ako by zareagovala.

    „Ja by som nechcela byť na ich mieste. Že ich deti alebo príbuzní toto urobili. Nemôžete ublížiť ani psíkovi alebo mačičke, nieto za peniaze človeku, prísť a surovo zastreliť. To si neviem predstaviť – pocity Martinky a Janka, keď sa pozerali do hlavne pištole a stále dúfali, že to nemôže byť pravda. Že to je nejaký omyl. To musela byť strašná smrť,“ pomyslela si.

    Janovo presvedčenie

    Na adresu svojho zavraždeného budúceho zaťa uviedla, že chcel urobiť poriadok na Slovensku a vždy ju ubezpečoval, že mu nič vážne nehrozí, ak neráta trestné oznámenie. „Janko tvrdil, že kto píše pravdu, si to aj obháji. Aj tak som mala stále blbý pocit. Hocikedy večer som im volala. Nie preto, aby som vedela, čo robia, ale či sú v poriadku. Možno som im s tým išla aj na nervy, ale chcela som vedieť, či sú živí a zdraví. Ale nemysleli sme si, že niečo také sa môže stať,“ dodala.

    Na margo protestov, ktoré pomaly, ale isto utíchajú, povedala, že je sklamaná z toho, ak sa ľudia nechcú zapájať do problémov spoločnosti. „Ľudia by mali ísť do ulíc, aby sa všetko dotiahlo do konca. Aby ich smrť nebola zbytočná. Mal by sa národ zmobilizovať a predstaviť si, čo keby to bol ich syn alebo dcéra, brat alebo sestra. Potom by sa vcítili do našej kože. Čím je národ viac ticho, tým viac si tí hore dovoľujú,“ uzavrela.
     

    - Reklama -