Kuciak začal posielať na úrady žiadosti so svojou adresou. Boli to veľmi citlivé otázky. Jeho spolupracovníčka prezrádza šokujúce informácie

    0
    Ján Kuciak (Autor: TASR)

    Deň po tom, ako slovenská polícia objavila telá zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, dostala zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistku policajnú ochranu. S Kuciakom dlhé mesiace pracovala na kauze odhaľujúcej pôsobenie talianskej mafie na Slovensku, pripomína český spravodajský portál.

    Podľa Holcovej nebol Kuciak napriek svojmu mladému veku nerozvážny. Všetka naša komunikácia – tým, že každý z nás bol v inom štáte – prebiehala online, aj keď sme sa raz za čas videli osobne,” uviedla novinárka. Doplnila, že pri písaní e-mailov Kuciak používal šifrovanie a “cez normálny telefón nepreberali nič citlivé”. Jednoznačne to nebol človek, ktorý si dá v piatok štyri pivá a potom rozpráva o tom, na čom pracuje. Naopak, chápal, že to, čo robí, ho môže relatívne ohrozovať,” dodala Holcová.

    Kolegovia z Talianska dostali varovanie

    Kuciak podľa Holcovej nehovoril o tom, že by sa cítil byť v ohrození. To ja som sa s ním rozprávala o možných rizikách. Keď sme pracovali na jeho poslednom článku, mali sme v tíme ešte kolegov z Talianska, a tí nám pred pár mesiacmi písali, že dostali varovanie od talianskej polície, že toto sú nebezpeční ľudia a máme si dávať veľký pozor,” spresnila.

    Ako ďalej uviedla, zatiaľ len zbierali a analyzovali verejne dostupné dokumenty, a preto si mysleli, že sa do nebezpečnej fázy ešte nedostali. Chvíľa, keď sme chceli ešte nejakým spôsobom zvýšiť bezpečnosť, mala byť tá fáza, keď začneme oslovovať konkrétnych ľudí, aby sa nám vyjadrili k tomu, čo píšeme,” doplnila.

    Jeho vražda nesúvisela s jeho osobným životom

    Na otázku Aktuálně.cz, či si myslí, že za vraždou Kuciaka skutočne stojí talianska mafia, Holcová odpovedala, že o ničom nechce špekulovať: Je okolo toho stále veľa otázok. 'Ndrangheta bežne nezabíja novinárov – v Taliansku ani niekde inde. Ale naozaj neviem. Jediné, o čom som presvedčená, je, že vražda nemala súvislosť s jeho osobným životom, pretože on absolútne nebol konfliktný človek.”

    Holcová zároveň vylúčila, že by vražda mohla súvisieť so súdnou mafiou, na ktorej odhalení podľa slovenského publicistu Radovana Bránika Ján Kuciak údajne tiež pracoval. Viac sme o tom písali TU.

    Je to podľa mňa veľmi nepravdepodobné. Je to stará kauza. Ján takto navyše vôbec nepracoval. On si veľmi uvedomoval, že to, na čom robí, musí zdieľať. Že je to forma ochrany. Nebol to žiadny mladý, horlivý a neopatrný novinár,” myslí si Holcová.

    Kuciak posielal na úrady žiadosti so svojou adresou

    Holcová sa pýta, prečo by sa situácia vyhrotila práve teraz, keď na prípade talianskej mafie pracovali so slovenským novinárom  už mesiac. Uviedla, že Kuciak začal posielať na úrady žiadosti o slobodný prístup k informáciám. Vo formulári sa musí vypĺňať adresa trvalého bydliska. A oni veľmi pravdepodobne tých ľudí upozornili, že sa na nich niekto pýta. To je jedna z tých teórií, ako to mohlo byť. Začal sa pýtať na veľmi citlivé otázky,” tvrdí česká novinárka.

    Rozumiem, že ľudia majú právo vedieť, že sa na nich niekto pýta. Dokážem si predstaviť tisíc situácií, v ktorých by ma nahnevalo, že si ma niekto preklepol a ja o tom neviem a nepoznám dôvod. Na druhej strane je toto pre novinára hrozne nebezpečné,” dodala.

    Z Kočnerových vyhrážok si robil žarty

    Holcová potvrdila aj slová kamarátky zavraždenej Kuciakovej snúbenice, že si z vyhrážok Mariána Kočnera robili žarty. Viac sa dočítate TU.

    Ján si začal z Kočnerových vyhrážok robiť žarty. Kočner je zaujímavá postava a Jána oveľa viacej zaujímalo, prečo voči nemu polícia nepodnikla žiadne kroky, než aby sa Kočnera bál,” hovorí Holcová s tým, že vyhrážky voči investigatívnym novinárom sú relatívne bežné.

    Podľa českej novinárky je problém aj v tom, ako sú prezentovaní novinári. Je tu historicky najnižšia dôvera v novinárov. Politici o nich hovoria, že sú prostitútky, že píšu na zakázku. Profesia sa hrozne znevažuje. Myslím si, že vznikol dojem, že keď sa zabije novinár, nebude to taká škoda. Život novinára akoby mal nižšiu cenu. Nechcem hovoriť, že táto vražda s týmto priamo súvisí, ale myslím si, že spoločnosť bola vďaka politikom tak nastavená, že zabiť novinára nie je až taký problém,” myslí si Holcová.

    Kritika slovenskej polície

    Novinárka zároveň priznáva, že v nej slovenská polícia zanechala “veľmi rozpačitý dojem”. Z veľkej časti sa ma pýtali na informácie, ktoré si mohli nájsť zhruba do desiatich minút on-line. Nepýtali sa ma na nič, čo by súviselo s touto kauzou alebo čo by súviselo s našou prácou. Nepýtali sa ma ani na to, čo sme si spolu písali tesne predtým, než ho zavraždili. Takže ja vôbec neviem, čo si o tomto postupe myslieť. Možno to má nejaký veľmi silný dôvod, ktorý nedokážem odhaliť. Nie som policajt – neviem, ako sa vedie vyšetrovanie, ale toto vo mne zanechalo viac otázok ako odpovedí,” uviedla Holcová.

    Holcová sa neubránila ani kritike slovenskej vlády. Títo ľudia sa boja, že budú vyšetrovaní, preto prichádzajú každý deň s novými tlačovkami a novými teóriami. Čím viac konšpiračných teórií, tým lepšie pre nich,” uzavrela zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistku.

    Autor: OS/TASR

    - Reklama -