Kuciak v europarlamente získal cenu od ľavičiarov

    0
    Ján Kuciak (Autor: TASR)

    Držiteľov ceny na pôde Európskeho parlamentu (EP) oznámila Konfederatívna skupina Európskej zjednotenej ľavice – Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL). Cena dotovaná sumou 5000 eur je podľa GUE/NGL určená jednotlivcom alebo skupinám za ich prácu a odvahu pri odhaľovaní korupcie a prečinov mocných.

    Ján Kuciak bol posmrtne ocenený za úsilie venované vyšetrovaniu daňových podvodov a za pátranie po prepojeniach medzi podnikateľmi s vplyvnými slovenskými politikmi.

    Ďalším oceneným je francúzsky občan Raphaël Halet, ktorý zverejnil informácie vedúce k prepuknutiu škandálu s daňovými únikmi nadnárodných spoločností známeho ako LuxLeaks. Halet, bývalý zamestnanec spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PwC), v spolupráci s novinárom  Antoinom Deltourom pomohol zverejniť dokumenty, ktoré odhalili daňové úniky nadnárodných spoločností sídliacich v Luxembursku.

    Ďalšími nominovanými boli Gjorgji Lazarevski a Zvonko Kostovski z macedónskej tajnej služby, ktorí potvrdili nelegálne odpočúvanie členov opozície, zakladateľ stránky WikiLeaks Julian Assange a Maria Efimovová z Malty, bývalá zamestnankyňa Pilatus Bank, ktorá pomohla odhaliť korupčné praktiky a prepieranie peňazí maltských a azerbajdžanských politikov.

    - Reklama -