Ku kauze ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb prehovorila ťažká váha: Viem, kto a prečo to urobil!

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    „Viem, kto to urobil, a viem prečo,“ oznámil Dotcom na Twitteri. Známy počítačový pirát a kontroverzný podnikateľ sa následne oprel do súčasného vyšetrovateľa kauzy ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb a niekdajšieho riaditeľa FBI Roberta Muellera. Muellera totiž podľa Dotcoma jeho svedectvo vôbec nezaujíma. „Moji právnici mu písali dvakrát. Ani raz neodpovedal,“ komentoval vyšetrovateľa známy hacker. „Tristošesťdesiat libier,“ dodal vzápätí tajomne, čím mal s najvyššou pravdepodobnosťou na mysli to, koľko on sám váži.

    Práve slová o 360 librách, čiže v prepočte 163 kilogramoch, by teoreticky mohli viesť k najrôznejším špekuláciám. S veľkou pravdepodobnosťou totiž uvedeným číslom Kim Dotcom myslel svoju vlastnú telesnú hmotnosť a zároveň žoviálne reagoval na tweet, v ktorom sa ku kauze údajných hackerských zásahov do amerických volieb nedávno vyjadril americký prezident Donald Trump. Ten totiž hovoril o hypotetickom, nadanom, geniálnom hackerovi, ktorý váži 400 libier (181 kilogramov) a ktorý eventuálne mohol americké voľby svojím zásahom ovplyvniť.

    V príspevku na Twitteri totiž pán Bieleho domu vysvetlil, že nikdy nepovedal, že „Rusko nezasahovalo do volieb“. „Povedal som, že to mohlo byť Rusko, Čína alebo nejaká iná krajina či skupina, prípadne tiež génius vážiaci 400 libier, ktorý sedí na posteli a hrá sa s počítačom,“ napísal Trump.

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    Lenže v súvislosti s únikom dát z centrály demokratov prišiel Dotcom s provokatívnym tvrdením. „Uisťujem vás, že útok na centrálu Demokratickej strany nebol ani náhodou hackerský útok. Išlo o človeka zvnútra, ktorý bol vybavený USB nosičom. Viem to, pretože viem, kto a prečo to urobil,“ napísal doslova Kim Dotcom. Informácie mal teda podľa neho vyniesť takzvaný insider.

     

     

    Zdroj: Twitter / Kim Dotcom

    Štyridsaťštyriročný Kim Dotcom je nemecko-fínsky internetový podnikateľ. V Nemecku sa dostal do povedomia verejnosti počas 90. rokov minulého storočia ako údajný hacker a biznismen, pričom ho odsúdili za niekoľko trestných činov. V roku 1994 dostal podmienku za podvod a špionáž dát. Ďalší podmienečný trest dostal v roku 2003 za zneužitie dôverných informácií a spreneveru.

    Ku kauze ruského zasahovania do amerických volieb prehovoril tento muž:

    Kim Dotcom sa neskôr preslávil ako zakladateľ cloudovej služby Megaupload (obdoba Rapidshare). Po zrušení Megauploadu pre používanie obsahu chráneného autorskými právami (rovnaký osud stretol aj konkurenčný Rapidshare) Kim Dotcom založil nástupnícku službu s názvom Mega. V roku 2012 ho zatkli na Novom Zélande v súvislosti s americkým obvinením za porušenie autorských práv na stránkach Megaupload. Dotcom mal spôsobiť poškodeným škodu 500 miliónov dolárov. Dotcom obvinenia odmieta a dôrazne bojuje proti svojmu vydaniu do Spojených štátov amerických.

    autor: Jonáš Kříž

    - Reklama -