Ktorý minister sa pokúsil zmieriť Saudov s Iráncami? Ide o politika od susedov

    0
    Veľvyslanectvo Saudskej Arábie v Teheráne sa stalo terčom útoku rozhnevaných Iráncov (Autor: SITA)

    “Obaja ministri zahraničných vecí uistili, že nikto nemôže mať záujem o ďalšiu eskaláciu,” citovala hovorcu agentúra Reuters. Kurz vyzval v krátkych telefonátoch s iránskym ministrom Mohammadom Džavádom Zarífom a saudskoarabským ministrom Ádilom Džubajrom na deeskaláciu a dialóg medzi ich oboma regionálnymi veľmocami, ktoré sú naliehavo potrebné najmä pri riešení konfliktu v Sýrii

    “V tomto konfliktami zmietanom regióne by bolo ďalšie zhoršenie vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou tým posledným, čo momentálne potrebujeme,” povedal Kurz podľa agentúry APA. Potvrdil tiež odmietavý postoj Rakúska voči trestu smrti, ktorý označil za “neľudskú a ukrutnú formu trestu”.
    V Saudskej Arábii v sobotu popravili 47 ľudí usvedčených prevažne z terorizmu, medzi nimi popredného šiítského duchovného Nimra an-Nimra, považovaného za vodcu hnutia za zrovnoprávnenie šiítskej menšiny v sunnitskom kráľovstve. V rámci búrlivých reakcií v regióne vtrhli v noci na dnes iránski demonštranti do saudskoarabského veľvyslanectva v Teheráne.

    Popravy v Saudskej Arábii odsúdilo dnes aj Francúzsko, ktoré súčasne vyzvalo regionálnych lídrov, aby urobili všetko s cieľom zabrániť zhoršeniu napätia medzi náboženskými vetvami. “Francúzsko potvrdzuje svoj neustály nesúhlas s trestom smrti, na všetkých miestach a za všetkých okolností,” uviedol francúzsky rezort diplomacie.

    Ministerstvo zahraničných vecí USA medzitým vyzvalo iránsku vládu, aby chránila saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne, a apelovalo na Saudskú Arábiu i Irán, aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by viedli k vystupňovaniu napätia medzi sunnitmi a šitmi v regióne.
    Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová viedla podľa dnešného oznámenia únie “dlhý rozhovor” s iránskym ministrom zahraničných vecí Zarífom. Ten vysvetľoval, ako sa Irán snaží “zmierniť napätie a chrániť saudskoarabských diplomatov” po útoku na ambasádu. Obaja sa zhodli, že všetky strany by mali vynaložiť maximálne úsilie o to, aby sa situácia nevymkla spod kontroly, informovala agentúra AP.

    - Reklama -