Kto vystrieda Junckera? Môže to byť osobne Merkelová…

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Nemecký denník Handelsblatt tvrdí, že Nemci dostali nápad. V budúcom volebnom období, ktoré odštartuje v roku 2019, by si na čele Európskej komisie priali Nemca. Informáciu sprostredkovala sobotňajšia MF Dnes. Najmocnejším politikom EÚ by sa mohol stať napríklad nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier, ministerka obrany Ursula von der Leyenová alebo dokonca súčasná nemecká kancelárka Angela Merkelová.

    Nemecký politik stál zatiaľ naposledy na čele Komisie v roku 1967, teda pred 51 rokmi. Nemožno teda vylúčiť, že vznesú určité nároky. Nemecko však už teraz hrá v EÚ zásadnú rolu a ostatní členovia možno nebudú stáť o to, aby sa pozícia Berlína ešte utužila. Súčasného predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera napokon považujú za predĺženú ruku nemeckých politikov. Ale zdá sa, že Nemcom to nestačí.

    „Funkcia predsedu Európskej komisie sa v poňatí jej súčasného šéfa Jeana-Clauda Junckera stala oveľa politickejšou, ako to bolo predtým. A aj celá Európska komisia sa z niekdajšej skôr len úradníckej prevodnej páky stala politickým orgánom, ktorý sa snaží prichádzať s vlastnými úniovými projektmi. To síce vyvoláva rozporuplné reakcie medzi politikmi členských štátov, ale faktom je, že postavenie Európskej komisie sa v minulých rokoch nebývalo posilnilo,“ doplnil denník.

    - Reklama -