Kto „vyhadzovom“ poslancov z náruče rodiny Borisovej získa najviac?

    0
    Zľava poslanci Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová a Peter Marček všetci vylúčení z hnutia Sme rodina (Autor: TASR)

    „Je tento scenár plný obviňovania dnes už bývalých straníckych kolegov výhodnejší pre koalíciu či opozíciu? Na túto otázku existuje viacero odpovedí. Kto môže krízou v Kollárovom hnutí získať najviac?“ pýta sa na stránkach portálu Aktuality.sk Ladislav Bariak.

    Komentátor Bariak naznačuje, že trojica odídencov svojím konaním v minulosti nahrávala myšlienke, že má naozaj blízko k filozofii a politike Smeru. „Hlasovanie trojice vyhodených poslancov v prípade programového vyhlásenia vlády či pri odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka takýmto úvahám len nahráva,“ upozorňuje komentátor. Ten podčiarkuje fakt, že Marček bol už v minulosti naklonený sociálnym demokratom. Najmä cez exprezidenta Ivana Gašparoviča a jeho HZD, ktoré sa neskôr zlúčilo so Smerom. Bariak potvrdzuje, že tri hlasy v parlamentných čachroch, machroch nie sú žiadna sláva, ale zároveň dodáva, že aj toto „nepatrné“ číslo vie byť v určitých situáciách rozhodujúce.

    „Už dlhšie sa špekuluje, že trojica vyhodencovzo Sme rodina by mohla uzavrieť dohodu s hnutím Sieť. Strana Radoslava Procházku by tak konečne mala v parlamente vlastný poslanecký klub,“ polemizuje Bariak. Ten ďalej do skupinky strán, ktoré by mohli z potenciálneho rozkolu Kollárovej rodiny ťažiť, zaradil aj kontroverznú a extrémistickú ĽSNS. Oslabenie „rodiny“ by mohlo znamenať voličské posilnenie práve ľudákov Mariana Kotlebu.

    Bariak pripomína, že vyhranený postoj k utečeneckej kríze spája nielen hnutie Sme rodina a ĽSNS, ale aj SaS. „Je tak možné, že liberáli, ktorí sa cítia na koni, pritiahnu niekoľko voličov aj od sklamaných fanúšikov kollárovcov,“ podotkol. Komentátor ďalej upozorňuje, že Sme rodina bodovala nielen vďaka svojmu predsedovi. Voličov v prvom rade zvábil aj nový čerstvý vietor v parlamente, ktorý mala „rodina“ reprezentovať. Je teda možné, že sa voliči rovnako ako v roku 2016 dajú zlanáriť na stranícku novinku aj v roku 2020.

    - Reklama -