Kto podporí EÚ, ten u ľudí uspeje, jasá proúnijný novinár nad voľbami v Rakúsku. A má odporúčanie

    0
    Plagát volebnej kampane Van der Bellena upravený ľudovou tvorivosťou (Autor: Hans Štembera)

    „Na rozdiel od talianskeho premiéra Mattea Renziho ukázal Van der Bellen, ako možno poraziť populistov. Chce to jasne vytýčiť proeurópsky kurz. V Európe ešte nie je zďaleka nič stratené,“ burcuje proúnijný novinár, ale zároveň poukazuje s obavami na možnosť, že sa v Taliansku po predčasných voľbách chopí moci euroskeptické Hnutie piatich hviezd a Liga Severu. „Hrozí, že sa krajina zbaví eura aj EÚ a voliči možno časom zistia, že včerajšie referendum bolo začiatkom konca,“ varuje Krupa.


    Krupa uvádza, že funkcia rakúskeho prezidenta je síce skôr ceremoniálna, ale napriek tomu bolo víťazstvo ľavicového neomarxistu Van der Bellena z jeho pohľadu dôležité. „A to vzhľadom na to, že jeho rivalom bol predstaviteľ autoritárskej, krajne pravicovej a nacionalistickej strany slobodných Norbert Hofer. Predstavte si tie novinové titulky, keby zvíťazil!“ hrozí sa donedávna možného scenára Krupa a kvituje s vďakou, že si „našťastie väčšina Rakúšanov vybrala inak

    „Šesťdesiatpäť percent voličov uviedlo, že mu dalo svoj hlas predovšetkým pre jeho pozitívny postoj k EÚ,“ jasá Krupa.


    Podľa Krupu odviedol Nigel Farage pre Hofera medvediu službu, pretože britský príklad voliča odradil. „Víťazstvo Van der Bellena by preto malo byť chápané ako úspech proeurópskych ideí,“ tvrdí belgickými vafľami so šľahačkou omámený Krupa a kritizuje spôsob vedenia volebnej kampane v Taliansku. „Dokonca aj bývalý európsky komisár Mario Monti deklaroval verejne svoje odmietnutie navrhovaných ústavných zmien,“ čuduje sa Krupa.


    „Postoj Renziho k EÚ bol na rozdiel od Van der Bellenovho nejednoznačný. Občas sa štylizoval do úlohy veľkého Európana, inokedy sa zase púšťal do ostrej kritiky Bruselu. Niekedy vyjadroval zhodu s názormi Merkelovej alebo Hollanda a inokedy zase Berlín či Brusel tvrdo kritizoval. Populisti tieto jeho postoje dokázali úplne využiť,“ hnevá sa Krupa a poukazuje na voľby v roku 2017, ktoré sa budú konať vo Francúzsku, Nemecku a Holandsku. „Aj tam sa bude rozhodovať o budúcom smerovaní Európy,“ dodáva.


    „Nacionalisti sa nijako netaja tým, o čo im ide, a sú pri tom značne aktívni. Hlasy v Taliansku sa začali sotva sčítavať a Le Penová už tweetovala, že EÚ a Renzi končia. Naproti tomu priaznivci otvorenej spoločnosti a spoločnej Európy boli v posledných mesiacoch trochu paralyzovaní. Mali by sa konečne prebudiť a odhodiť svoju plachosť. Alexander Van der Bellen nám ukázal, že Európa môže byť opäť skvelým kontinentom. Prišiel čas začať konať!“ burcuje aj v závere euronadšenec Krupa.

    Celý text v nemčine nájdete TU.

    - Reklama -