Kto je Trump, že sa mieša do záležitostí moslimov? Vyzývame ozbrojencov, aby ostro zareagovali, zaznelo po uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela. Toto vyzerá veľmi nebezpečne

    0
    Americký prezident Donald Trump počas návštevy Izraela (Autor: TASR)

    Rozhodnutie prezidenta USA kritizovala v stredu britská premiérka Theresa Mayová, čím sa pridala k mnohým európskym a svetovým lídrom, ktorí už vyhlásenie amerického prezidenta odsúdili. “Nesúhlasíme s rozhodnutím USA presunúť svoje veľvyslanectvo do Jeruzalema a uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela pred dosiahnutím konečnej dohody o jeho štatúte. Domnievame sa, že vyhliadkam na mier v regióne to nepomáha,” uviedla Mayová vo vyhlásení.

    Dodala, že Británia ohľadom štatútu Jeruzalema dlhodobo zastáva jasnú pozíciu, že rozhodnúť by sa malo cestou rokovaní medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, pričom Jeruzalem by mal napokon ako hlavné mesto slúžiť obom stranám. 

    Kritika z celého sveta

    Znepokojenie v súvislosti s dôsledkami Trumpovho vyhlásenia vyjadrilo medzičasom aj Taliansko. Tamojší minister zahraničných vecí Angelino Alfano uviedol, že pozícia Ríma v tejto otázke je a ostáva zakotvená v európskom i medzinárodnom konsenze. “Apelujeme na pocit zodpovednosti všetkých aktérov v Palestíne i v (celom) regióne, nech je možné vyhnúť sa incidentom a násiliu, ktoré by nebolo nikomu osožné,” dodal.

    Jeruzalem sa rozhodnutím Trumpa automaticky nestane hlavným mestom Izraelu, uviedol v utorok turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. “Nemôžete prísť a povedať, som veľká mocnosť, môžem to spraviť,” odkázal minister Spojeným štátom. Vyhlásenie jednej krajiny podľa Čavušogla nemôže spôsobiť, že sa z Jeruzalema skutočne stane izraelské hlavné mesto. “Celý svet je proti tomu a je to nesprávne,” dodal turecký minister. Trumpovo rozhodnutie zároveň označil za “nebezpečný krok”.

    Trumpovo vyhlásenie medzičasom kritizovali mnohé ďalšie štáty vrátane vlád Kanady, Austrálie, Jordánska ši Sýrie. Už skôr ho odsúdilo množstvo európskych krajín vrátane Nemecka, Českej republiky či Poľska, aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres či šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová. Nesúhlas vyjadrili aj Francúzsko, Taliansko, Švédsko, Británia, Bolívia, Uruguaj, Egypt a Senegal, ktoré zároveň požiadali o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.

    Izrael sa teší, Arabi hovoria o ohrození mierového procesu

    Trump krok na druhej strane za “historický deň” a významný míľnik v dejinách Jeruzalema označil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelský premiér vo videoposolstve tiež vyslovil nádej, že príklad Spojených štátov “budú nasledovať aj ďalšie krajiny”.

    S Netanjahuovým názorom sa stotožnil aj izraelský prezident Reuven Rivlin, ktorý Trumpa za jeho rozhodnutie uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela pochválil a dodal, že krajší darček k blížiacemu sa 70. výročiu vzniku Izraela si nevie predstaviť.

    Naopak negatívne na Trumpovo vyhlásenie reagoval palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý povedal, že uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela je “zrieknutím sa úlohy, ktorú Spojené štáty zohrávali v (izraelsko-palestínskom) mierovom procese”.

    Trumpovo rozhodnutie odsúdil aj jeden z lídrov palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja, ktorý povedal, že Trumpovo vyhlásenie “nemôže zmeniť historické a geografické skutočnosti”. Podľa libanonského prezidenta Michela Aúna Trumpovo rozhodnutie ohrozuje mierový proces a stabilitu regiónu.

    Stovky rozhnevaných Palestínčanov protestovali v pásme Gazy i Predjordánsku

    Stovky rozhnevaných Palestínčanov vyšli v noci na štvrtok napriek nepriaznivému počasiu do ulíc vo viacerých mestách v pásme Gazy a v Predjordánsku. Demonštranti vykrikovali protitrumpovské heslá a zapaľovali pneumatiky. Protesty tohto druhu prebiehali mestách – Bejt Hanún, Gaza, Chán Júnis a Rafah, ležiacich v pásme Gazy.

     “Jeruzalem je hlavným mestom Palestíny. Kto je Trump, že sa mieša do záležitostí moslimov a vyhlási, že Jeruzalem je hlavným mestom Izraelu?… Vyzývam ozbrojené krídla palestínskych franckií, aby na Trumpovo vyhlásenie ostro odpovedali,” rozhorčoval sa 20-ročný stavbár Hasan, jeden z účastníkov protestu v meste Gaza. Na protiizraleskej demonštrácii sa podľa vlastných slov doposiaľ nezúčastnil, no Trumpove slová ho teraz vyprovokovali. 

    “Vzhľadom na Trumpovo rozhodnutie, ktoré porušuje práva Palestínčanov a moslimov, musí palestínsky ozbrojený odpor vo všetkých svojich formách rýchlo zareagovať, kým Trump toto nespravodlivé rozhodnutie neodvolá,” vyjadril svoj hnev 25-ročný automechanik Akram, taktiež jeden z demonštrantov v Gaze. Na protesty zároveň vyzval moslimov žijúcich ako v pásme Gazy a Predjordánsku, tak aj vo všetkých arabských krajinách. 

    Menšie demonštrácie sa v noci na štvrtok konali tiež v predjordánskych mestách Ramalláh a Betlehem. Účasť na nich, zrejme pre nepriaznivé zimné počasie, ale nebola príliš vysoká. Americký prezident Donald Trump v stredu v Bielom dome povedal, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Zároveň vydal pokyn rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema.

    V Jeruzaleme je pokoj, protesty sa očakávajú v piatok, tvrdí Slovák v Izraeli

    Palestínčania budú reagovať na stredajšie vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela. “Hovorí sa, že v piatok by mali byť demonštrácie. Momentálne je však v Jeruzaleme pomerne pokoj,” povedal pre TASR Slovák žijúci v Izraeli. 

    Naftali “Ďurko” Fürst, ktorý má slovenské korene a v Izraeli žije už niekoľko desaťročí, verí, že si súčasná napätá situácia nevyžiada obete na životoch.

    “Vyhlásenie amerického prezidenta bolo pre nás prekvapením, pretože sa v poslednom čase o tom v Izraeli veľa nerozprávalo. Myslím si, že nám neprinesie nič dobré. Osobne sa toho obávam,” vyhlásil Fürst. 

    Vyjadril však presvedčenie, že vyhlásenie amerického prezidenta reálne nič nezmení, kým nepríde k dohode na oboch stranách. “Lebo vyhlásiť, že Jeruzalem je hlavné mesto, veď aj doteraz to bolo hlavné mesto. My sme o tom vedeli, aj každý o tom vedel. Myslím si, že to bolo vyhlásenie pre jeho vnútornú politiku, spravil to ako láskavosť pre izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý má v súčasnosti veľké problémy,” dodal.

    Trumpov krok naopak privítal Avraham Borshevsky, známy izraelský kaligraf, ktorý je zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov. “Sme vďační prezidentovi Trumpovi, ktorý napriek bezprecedentnému medzinárodnému tlaku dodržal svoje slovo. Adekvátne zaobchádzanie s izraelským hlavným mestom spôsobí, že atmosféra v Jeruzaleme bude zdravšia,” uviedol pre TASR kaligraf žijúci v Jeruzaleme. Vyhlásenie amerického prezidenta sledoval v priamom prenose.

    Nad odpoveďou na otázku TASR, akú reakciu očakáva zo strany Palestínčanov, dlho váhal. “Momentálne sú veľmi nahnevaní…,” povedal. Necíti sa však byť v nebezpečenstve, teda “nie viac ako zvyčajne a nie viac ako ktokoľvek iný,” dodal.

    Svetový židovský kongres rozhodnutie ocenil

    Svetový židovský kongres (WJC) pozitívne prijal rozhodnutie Spojených štátov, ktoré v stredu uznali Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, informovala agentúra DPA.

    Americký prezident Donald Trump podľa prezidenta WJC Ronalda S. Laudera sťahovaním amerického veľvyslanectva do Jeruzalema podniká “kritický a odvážny krok”, uvádza sa v oficiálnom stanovisku tejto svetovej židovskej organizácie.

    “Svetový židovský kongres plne podporuje postoj USA v tom, že k mierovému riešeniu dlhodobého konfliktu musí dôjsť vo vzájomnej zhode,” uviedol Lauder.

    Americký prezident Donald Trump v stredu v Bielom dome povedal, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Zároveň vydal pokyn rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema.

    Palestínčania žiadajú, aby bol hlavným mestom ich budúceho štátu východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

    Autor: TASR, ste

    - Reklama -