Kšefty Turecka s ropou z Islamského štátu? Vraj sa chystá niečo, čo USA rozhodne nepoteší

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    „Svet sa po zostrelení ruskej stíhačky tureckou armádou obával, že Moskva bude reagovať silou. Koniec koncov je známe, že Putin z boja neuteká. Na druhej strane je zase známe, že útok na jedného z členov NATO je považovaný za útok na celú Severoatlantickú alianciu. A tak sa chvíľu zdalo, že svet by mohol čeliť katastrofe,“ píše Durden a poukazuje na to, že Putin mal v rukáve iné eso. Namiesto sily rozpútala Moskva propagandistickú kampaň s cieľom odkryť úlohu Turecka ako sprostredkovateľa pri predaji ropy Islamského štátu. „Ako keby Putin len čakal, kým mu na to dá Turecko zámienku. Len pár hodín po zostrelení ruského vojenského lietadla Putin obvinil Turecko z nákupu ropy od IS,“ píše Durden.

    „Moskva obvinila Erdogana a jeho rodinu z financovania medzinárodného terorizmu. Celá mediálna kampaň vyvrcholila prezentáciou ruského ministerstva obrany, ktorá zahŕňala videá a fotky kamiónov prevážajúcich ropu z území ovládaných Islamským štátom,“ uvádza Durden s tým, že táto stratégia uškodila Ankare oveľa viac ako séria leteckých úderov. „Spoluvina Turecka na pašovaní ukradnutej ropy zo Sýrie a Iraku sa rozšírila do celého sveta a nad konaním Erdogana panujú značné rozpaky. Správy šírené Moskvou tiež odhalili, akým spôsobom spolupracujú s IS aj ďalší vysokí predstavitelia Turecka. Moskva dokonca v rámci svojej kampane zašla až tak ďaleko, že naznačila aj istú spojitosť so Spojenými štátmi.“

    Ako Durden uvádza, Washington aj Ankara všetky obvinenia popierajú, ale s každým novým videom a fotografiou zverejnenými Moskvou je pre nich stále ťažšie vysvetliť, prečo Islamský štát beztrestne pašuje ropu cez turecké hranice. „Nenechajte sa zmiasť, Rusko veľmi dobre vie, ako sa veci majú. Predkladaním ďalších dôkazov chce presvedčiť USA, aby prerušili svoje spojenectvo s Tureckom. Moskva vie, že Američania sú spoluvinníkmi súčasných problémov, pretože vyzbrojovali sunnitských extrémistov. Biely dom sa dostáva do čoraz  ťažšej pozície, pretože musí verejnosti vysvetľovať svoje kroky v Sýrii s väčšími podrobnosťami. Neexistuje však žiaden spôsob, ako to urobiť bez odhalenia celej tejto šarády,“ tvrdí Durden.

    „Je dôležité spomenúť, že nákup ropy od IS bol realizovaný s plným vedomím prezidenta Erdogana, jeho syna aj zaťa. Z ich reakcií je zrejmé, ako boli zaskočení tým, že Rusi majú také presné informácie. Naši vojenskí poradcovia sú zapojení do strategických, taktických aj informačných operácií. Sme v úzkom kontakte s ruskými partnermi. Naši experti navyše spolupracujú so sýrskou armádou a Hizballáhom. Aj preto máme k dispozícii mnoho fotografií a videí, ktoré dokazujú prevoz pašovanej ropy do Turecka. Ak bude prezident Erdogan túto skutočnosť ďalej popierať, tak Irán zverejní ďalšie nespochybniteľné dôkazy v tejto veci. Ambiciózna politika Erdogana poškodila vzťahy s mnohými krajinami. Všetko nasvedčuje tomu, že prezident sa snaží rozdúchať ďalší vojnový konflikt,“ cituje Durden iránskeho diplomata Seyeda Hadiho Afghahiho.

    - Reklama -