Kšeftovanie s liekmi sa oplatí. Alebo veľká onkologická lúpež na slovenský spôsob

    0
    Práca zamestnancov na oddelení s cytostatikami. (Autor: youtube)

    Šiesti obvinení zamestnanci na to išli naozaj veľmi sofistikovane. Tí pracovali v oddelení, kde sa lieky-cytostatiká riedili podľa potreby konkrétneho pacienta. Do úvahy sa brala jeho výška či váha. Ich úlohou bolo namiešať tento koktejl  tak, že ak im v ampulkách zostala tekutina s liekom, pravidlá hovorili, že tento zvyšok treba vyhodiť a „načať“ tak nový. Toto nariadenie obvinení obišli a namiesto toho, aby zostatky liekov v ampulkách vyhodili, využívali ich aj naďalej. Neotvorené si „odložili“ a posunuli tak firmám, ktoré o ne a ich vývoz do zahraničia prejavili záujem.

    Onkológ Štefan Korec upozorňuje, že takáto manipulácia s liekmi mohla spôsobiť určité nepresnosti pri dávkovaní, no zároveň spresňuje, že pri konkrétnych odcudzených liekoch nebola potrebná až taká presnosť. Zdravie pacientov údajne nebolo ohrozené.

    Odcudzené lieky mali byť Herceptin a Avastin. Prvý sa aplikuje pri liečbe rakoviny prsníka a druhý pri liečbe pokročilej rakoviny hrubého čreva alebo konečníka. Lieky nájdete v portfóliu firmy Roche a patria medzi naozaj drahý artikel. Práve aj ich cena a vývoz do zahraničia láka množstvo „dlhoprstých“, ktorí sa takto plánujú obohatiť. Ocenenie liekov je na Slovensku jedno z najnižších  Európskej únii.

    Cena menšieho balenia Avastinu u nás stojí 264,33 eura a v susednom Rakúsku to je takmer o stovku viac. Ďalší odcudzený liek Herceptin je ešte drahší. Na Slovensku by vás menšie balenie vyšlo na 485,99 eura a v Rakúsku 690 eur. O výhodnom kšefte informoval Denník N.

    - Reklama -