Krym bez elektriny. Poznáme ďalšie detaily

    0
    vlajky hnutia Pravý sektor (Autor: ReproFoto: youtube)

    Ruské ministerstvo energetiky v dnešnom vyhlásení príčinu výpadku elektriny nešpecifikovalo. Tamojšie médiá však v noci nadnes napísali, že dva stĺpy vysokého napätia v susednom ukrajinskom regióne severne od Krymu mali odpáliť ukrajinskí nacionalisti. Rezort energetiky uviedol, že zasiahnuté boli dve rozvodné linky privádzajúce elektrickú energiu na Krym, v dôsledku čoho vypadol prúd pre 1.896.000 ľudí. Ministerstvo ďalej informovalo o vyhlásení stavu ohrozenia na Kryme. Dodávky elektrickej energie sa podľa neho podarilo obnoviť v nevyhnutných objektoch.

    Výpadok prúdu na Kryme oznámila v sobotu ruská televízia RT, podľa ktorej boli stĺpy “vyhodené do vzduchu”. RT v tejto súvislosti pripomenula, že v Chersonskej oblasti operujú aj príslušníci radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor. Krymské úrady vyhlásili stav ohrozenia a ihneď po výpadku prúdu sa pokúšali napojiť nemocnice a ďalšiu životne dôležitú infraštruktúru na rezervné elektrárne a generátory.

    Podľa RT boli prerušené štyri hlavné vedenia vysokého napätia, ktoré privádzajú elektrinu z územia Ukrajiny, čo televízia označila za akt sabotáže.
    Ukrajinská polícia a novinári medzitým zverejnili na sociálnych sieťach správy o výbuchoch pri meste Čaplynka v Chersonskej oblasti, kde sa nachádzajú stĺpy nadzemného vedenia vysokého napätia, ktorým sa privádza elektrina na Krymský polostrov.

    Už v piatok neznámi sabotéri poškodili dva stĺpy vysokého napätia. Krymské úrady následne varovali obyvateľov pred možnými výpadkami prúdu.
    Pôvodne ukrajinský polostrov Krym vlani anektovala Ruská federácia.

    - Reklama -