Kryjete znásilnenia v utečeneckých táboroch, vyčítajú nemeckej vláde vlastní policajti

    0
    Utečenecký tábor. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    S pribúdajúcimi utečencami rastie aj strach niektorých ľudí, ktorí žijú v okolí azylových táborov. Objavilo sa totiž už viacero správ o tom, že spolu so stúpajúcim počtom migrantov rastie v Nemecku aj počet znásilnení v utečeneckých táboroch a ich okolí. Vláda kancelárky Angely Merkelovej také niečo popiera a tvrdí, že ide len o snahy obrátiť verejnú mienku proti migrantom prichádzajúcim do Nemecka. Minister vnútra Thomas de Maizière vyzval Nemcov, aby ignorovali podľa neho nepravdivé správy o zvyšujúcom sa počte znásilnení priamo v utečeneckých táboroch. „Na sociálnych sieťach sa šíri neuveriteľné množstvo správ o sexuálne motivovaných útokoch zo strany migrantov,“ uviedol nemecký minister vnútra.

    Správ o zvýšenom počte znásilnení však neberie polícia na ľahkú váhu a zaoberá sa všetkými podnetmi. „Úrady vyšetrujú všetky nahlásené prípady, ale mnohokrát sa ukáže, že nie sú pravdivé,“ uviedol de Maizière. Nemecký minister vnútra priznal, že existujú aj potvrdené odsúdeniahodné prípady, ale údajne nie je dôvod podozrievať všetkých utečencov. To však nestačí ľuďom, ktorí sú striktne proti príchodu utečencov do Nemecka. Vznikajú preto protesty, pri ktorých sa v uliciach objavujú nielen odporcovia migrantov, ale aj ich obhajcovia, ktorí tvrdia, že hlásenia o zvýšenom počte sexuálnych útokov sú iba jednou z tém, ktoré majú obrátiť Nemcov proti utečencom. Jeden z mnohých takýchto protestov bol v sobotu 3. októbra v nemeckom meste Görlitz neďaleko hraníc s Poľskom. Názorovo znepriatelené tábory delili od seba desiatky policajtov.

    Polícia však tvrdí niečo iné ako samotné ministerstvo vnútra. Šéf nemeckých policajných odborov Rainer Wendt pre britský portál Express uviedol, že nemecká vláda neberie hlásenia o zvýšenom počte znásilnení dosť vážne. K tomuto názoru sa pridávajú aj ochrancovia práv žien. „Je pochopiteľné, že je tu politická snaha upokojiť verejnú mienku, ale ignorovanie tohto problému by mohlo byť kontraproduktívne,“ myslí si Wendt. Predseda nemeckých policajných odborov tvrdí, že ministerstvo má informácie o všetkých prípadoch, ktoré polícia zaznamená, ale veľa znásilnení zostane nenahlásených, pretože sa ženy boja priznať k tomu, čo sa im stalo.

    Polícia kritizuje ministra vnútra

    „Minister vnútra a jeho poradcovia by sa mali dobre pozrieť na policajné hlásenia, aby sa oboznámili s tým, čo sa v noci deje na uliciach a v utečeneckých táboroch,“ kritizuje Wendt kroky nemeckého ministerstva vnútra. K veci majú čo povedať aj ženy, ktoré pracujú priamo v nemeckých utečeneckých táboroch. Jedna z charitatívnych pracovníčok Barbara Helfrichová pre agentúru Reuters uviedla, že existuje niekoľko dôveryhodných hlásení o sexuálnom násilí od obetí aj zamestnancov mimovládnych organizácií.

    Aj nedávny otvorený list niekoľkých charitatívnych organizácií adresovaný nemeckej vláde hovorí o tom, že vo viacerých utečeneckých táboroch v Nemecku sa stalo viacero kriminálnych činov. „Existuje niekoľko preukázateľných prípadov znásilnení a sexuálnych útokov v utečeneckých táboroch. Zvyšuje sa aj počet nahlásených prípadov nútenej prostitúcie,“ píše sa v otvorenom liste. Práve zvýšená kriminalita v okolí utečeneckých táborov je jedným z argumentov, ktoré používajú odporcovia migrantov. „To nie je dôvod zametať tento problém pod koberec. Práve teraz je pre úrady čas ozvať sa, aby krajne pravicové zoskupenia nemohli s ich pomocou získať názorovú prevahu v debate o utečencoch,“ tvrdí Tuelin Akkocová, hovorkyňa opozičnej Strany zelených v Hamburgu.

    - Reklama -