Krútite hlavou nad politikou Donalda Trumpa? Petr Robejšek ponúka vysvetlenie, prečo sa správa práve takto

    0
    Petr Robejšek (Autor: Václav Fiala)

    V súčasnosti môžeme vidieť fakt, že americký prezident načiera spojencom aj rivalom hlboko do vrecka. „To spôsobuje americká colná politika a požiadavka zvýšenia výdavkov na obranu,“ pripomenul Robejšek a dodal, že v Európe to zaťažuje najmä hegemóna európskej politiky, Nemecko, čo vedie k oslabeniu celej Európskej únie.

    Trumpova politika voči Rusku je potom podľa politológa taká, akoby Moskva nepredstavovala také veľké bezpečnostno-politické ohrozenie, do akého je štylizovaná. „Inak by síce od Európanov vyžadoval vyššie výdavky na zbrojenie, ale nekomplikoval by ich hospodársku situáciu svojou colnou vojnou,“ myslí si Robejšek, podľa ktorého vedie vynútené zvýšenie výdavkov členských krajín NATO na zbrojenie k oslabeniu pozície Ruska, ďalšieho mocensko-politického rivala Spojených štátov.

    Politológ poukázal aj na to, že politika zdvojenia a zvýšenia nákladov škodí predovšetkým Číne. „Jednak núti Peking zbrojiť viac a rýchlejšie, než by sám chcel. A zároveň americká colná politika komplikuje čínsku rastovú stratégiu,“ uviedol Robejšek s tým, že tá spočíva v masívnych exportoch do západných krajín a vo využití takto získaných peňazí na vlastný rozvoj a posilnenie moci.

    Vlastné americké zbrojenie poisťuje USA proti prípadným nepriateľským vojenským akciám do (hospodárskej) slepej uličky zahnanej Číny, poznamenal Robejšek. „Z celkového pohľadu vedie Trumpova politika k oslabeniu všetkých mysliteľných rivalov, teda k udržaniu hegemónie Ameriky navzdory tomu, že ona sama slabne. Možno chce Trump práve to a budúcnosť ukáže, či bude úspešný,“ uzavrel.

    Celý text nájdete na webe Aktuálně.cz.

    autor: nab

    - Reklama -