Kruh sa uzatvára. Francúzi už majú otca a brata jedného z teroristov

    0
    Teroristické útoky v Paríži (Autor: SITA)

    Podľa vyjadrenia parížskeho prokurátora mal Mostefai dlhodobo problémy so zákonom. V trestnom registri má osem záznamov z rokov 2004 až 2010, nikdy ale nebol vo väzení. Už v roku 2010 si ho na mušku zobrali tajné služby, lebo mali podozrenie, že sa radikalizuje, ale nikdy neodhalili jeho zapojenie do zločineckého alebo teroristického zoskupenia. Informovala o tom ČT24 s odvolaním sa na agentúru AFP.

    Podľa agentúry AFP policajti overujú informáciu, či vlani cestoval do Sýrie. Mostefai sa narodil v roku 1985 a žil na predmestí Paríža. Bol jedným z mužov, ktorí spáchali samovražedný atentát namierený proti návštevníkom rockového koncertu v centre Bataclan. Policajný zdroj agentúre AFP potvrdil, že prvoradou úlohou polície je teraz identifikovať aj ostatných atentátnikov. Policajti budú tiež zisťovať, či mali útočníci komplica.

    Okrem Mostefaieho má Francúzsko aj druhého podozrivého. Meno zverejnené nebolo, tamojšie médiá ho však prezývajú Abbdulakbak B.

    Francúzska polícia v noci na dnes zadržala otca a brata jedného z teroristov, ktorí v piatok útočili v Paríži. Oznámila to hovorkyňa úradu parížskeho prokurátora. Podrobnosti však novinárom nechcela prezradiť.

    Belgická vláda oznámila, že pre akcie s vysokou návštevnosťou zvyšuje stupeň pohotovosti z terajšieho druhého na najvyšší tretí. Maximálna policajná pohotovosť sa podľa kabinetu týka najmä športových podnikov a zábavných podujatí. Portál Dailymail informuje, že opatrenia prijala na svojom nočnom zasadnutí belgická Bezpečnostná rada, keď sa ukázalo, že stopa po organizátoroch piatkovej teroristickej akcie v Paríži môže viesť do Belgicka. Belgická polícia zatkla včera večer niekoľko podozrivých osôb z teroristických útokov v Paríži.

    Policajti v sobotu večer zasahovali v dome člena rodiny jedného z mŕtvych útočníkov. Podľa agentúry AFP sú vo väzbe otec a brat jedného z atentátnikov. Polícia večer prehľadala tiež parížsky Hotel Pullman, išlo však o falošný poplach.

    Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil v krajine výnimočný stav a úrady sprísnili bezpečnostné opatrenia. V Paríži sú až do štvrtka zakázané demonštrácie. Neotvorili sa školy, múzeá, Disneyland či športoviská, súťaže a stretnutia zrušili.

    Francúzska prokuratúra zatiaľ potvrdila 129 mŕtvych po teroristických útokoch, 352 osôb bolo zranených, pričom 99 ľudí je v kritickom stave. Bilancia je, žiaľ, predbežná, vyvíja sa, konštatoval parížsky prokurátor Francois Molins. Medzi obeťami sú aj dvaja rumunskí občania, najmenej dvaja Belgičania, Švéd a Brit. Dvaja ľudia mali byť mexickej národnosti. Zranených bolo aj niekoľko Američanov – jedna žena je po smrti. Slováci medzi obeťami nie sú. Počas noci zomrelo údajne sedem útočníkov, šesť sa samo odpálilo.

    „Atentáty v Paríži spáchal Islamský štát,“ vyhlásil v sobotu dopoludnia francúzsky prezident Francois Hollande. Minister vnútra Bernard Cazeneuve potom oznámil, že francúzska samospráva bude mať v prípade nutnosti právo vyhlásiť v určitom mieste zákaz vychádzania.

    - Reklama -