Kritizoval islam, dostal trest. Takto vyzerá sloboda slova v Dánsku. Dávajte si pozor aj doma

    0
    Notebook (Autor: SITA)

    „Ideológia islamu je rovnako odporná, nechutná, utláčajúca a dehumanizujúca ako nacizmus. Masová migrácia, ktorej čelíme, je najdeštruktívnejšou (vecou), ktorá v súčasnosti postretla dánsku spoločnosť,“ práve takto znel Nielsenov osudový status. Za týchto pár viet bol Dán usvedčený a aj pokutovaný. Prokurátori uznali jeho výrok ako rasistický a vyrubili zaň sumu 1 600 dánskych korún (214 eur).

    Nielsenove komentáre boli zhodnotené ako ponižujúce, urážlivé a znehodnocujúce islam. Bol obvinený na základe dánskeho trestného zákonníka o rasistických trestných činoch. Dán sa ale bránil, že jeho názory boli mierené len na adresu islamistov a nie všetkých moslimov. Prokurátor Bente Schnack ale toto tvrdenie zmietol zo stola s argumentom, že v tom nie je žiadny rozdiel.

    „Ide o princíp. Nemalo by byť umožnené potlačenie slobody slova,“ vyhlásil Nielsen v dánskej televízii. Voči rozsudku sa nemôže ani odvolať, pretože uložená suma pokuty neprekročila tritisíc korún.

    Dánsko minulý rok prijalo 20-tisíc žiadateľov o azyl, imigrantov a utečencov. Krajina len nedávno oznámila, že imigranti budú musieť podstúpiť hodiny prevýchovy, na ktorých by sa mali naučiť správnym morálnym zásadám a vhodnému správaniu k ženám. Toto opatrenie zobrali do úvahy po zvýšenom počte sexuálnych útokov, z ktorých boli podozriví aj cudzinci.

    Internet: sloboda slova či sito názorov?

    V poslednom čase sa v spoločnosti, médiách, ale aj v rozbúrených (často naozaj hlbokých) vodách internetu prepierajú názory ohľadom virtuálnej cenzúry. Žijeme v 21. storočí, vo svete, ktorý je doslova závislý od internetu či virtuálneho priestoru. Nie je teda nič neobvyklé, že sociálne siete sa prehýbajú pod prebytkom tisícok názorov či postojov, ktoré nemusia byť vždy kóšer so všeobecným sociálno-politickým myslením.

    Či už ide o status, či komentár a sú v ňom stopy xenofóbie, homofóbie či ostrého alebo aj latentného rasizmu, je možné, že bude zmazaný či cenzurovaný. Práve o toto sa snažia aj niektoré veľké firmy ako Facebook, Google či Twitter. Práve ony súhlasili s opatrením, že do 24 hodín môžu zmazať komentáre užívateľov s nenávistným podfarbením. S takouto iniciatívou prišlo aj Nemecko. Zatiaľ čo bojuje s masívnym prílevom imigrantov, snaží sa podchytiť aj sociálne siete. Umožní užívateľom, aby mohli čo najjednoduchšie informovať o prípadnom šírení nenávisti pomocou internetových kanálov.

    S jednou z posledných cenzorských „vychytávok“ prišiel aj Izrael. Ten posunul latku naozaj vysoko a tento mesiac oznámil snahu o založenie akejsi celosvetovej koalície dohliadajúcej na korektnosť internetového obsahu. Cieľom „svetovej internetovej polície“ by ale nebolo kontrolovanie materiálov extrémistov či ultrapravicových hnutí. Kontrola by mala byť zameraná na obmedzovanie a stopnutie obsahu, ktorý by kritizoval židovský štát.

    - Reklama -