Kresťanskodemokratické hnutie navrhuje namiesto príspevkov na obedy navýšenie daňového bonusu

    0
    Líder KDH Alojz Hlina (Autor: TASR)

    “Už dnes máme 56.000 detí z nízkopríjmových rodín, ktoré dostávajú príspevky na obedy zadarmo. Toto opatrenie daňového bonusu by týmto deťom nepoškodilo,” povedala Grey. Pripomenula, že mimovládne organizácie zorganizovali online anketu, ktorej sa zúčastnilo zhruba 3000 ľudí, kde sa pýtali, či by rodičia detí privítali obedy zadarmo alebo zvýšenie daňového bonusu. “Výsledky boli jasné, 88 percent bolo za zvýšenie daňového bonusu,” povedala Grey.  

    Podľa podpredsedu KDH Petra Bobulu je potrebné zvážiť, aké dopady budú mať obedy zadarmo na zriaďovateľov základných a materských škôl, teda na samosprávy. Negatívny dopad návrhu vidia samosprávy podľa jeho slov v troch oblastiach, a to v kapacitno-personálnej, finančnej a administratívnej. “Dramatický nárast stravníkov v základných a materských školách by mohol spôsobiť vo veľkom množstve samospráv veľké problémy s kapacitami školských jedální, ale aj personálne problémy,” priblížil Bobula.

    Rovnako za problematické označil aj problémy s nárastom odpadov.

    S rovnakým návrhom prišli aj Združenia základných a katolíckych škôl Slovenska, ktoré nesúhlasia s navrhovanou formou podpory rodín prostredníctvom príspevku na obed pre všetky deti posledného ročníka materskej školy a žiakov základných škôl. Podobne ako KDH navrhujú navýšiť výplaty rodičov vo forme daňového bonusu na všetky deti, minimálne o sumu zodpovedajúcu navrhovanému príspevku na obedy “zadarmo”, teda 230 eur ročne na dieťa. 

    Obedy zadarmo by sa mali týkať asi 517.000 detí v školách, a to bez ohľadu na zriaďovateľa. Dotácia má byť v sume 1,20 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole, alebo vyučovania v základnej škole a odobralo stravu. Celkovo by podľa vládneho Smeru-SD mali obedy zadarmo stáť štát 80 až 100 miliónov eur. Obedy zadarmo by mali dostávať všetky deti v základných školách a v poslednom ročníku materských škôl.

     

    - Reklama -