Kresťanské Poľsko ho ratifikovalo bez problémov. Gayovia by si mohli vynucovať registrované partnerstvá. Poslanci sa škriepili pre Istanbulský dohovor

    0
    Diskusia o Istanbulskom dohovore, zľava Miroslav Beblavý, Juraj Blanár, moderátor, Martin Klus, Jaroslav Paška (Autor: ta3.com)

    K Istanbulskému dohovoru pristúpila v roku 2011 vláda Ivety Radičovej. Premiér Robert Fico sa však nedávno vyjadril, že ho nikdy neratifikujeme. Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška v relácii TA3 V politike predostrel, že národniari majú s Istanbulským dohovorom problém, pretože formuje iné rodinné vzťahy, ako sú fungujúce a zaužívané v civilizovanej Európe.

    „Je obrovskou škodou, že keď vláda pani Radičovej rokovala o tomto dokumente, pristúpila na takéto znenie a že v tom čase, keď sa dali niektoré veci vyjasniť a modifikovať, nemala zodpovedajúce zastúpenie pri tomto rokovaní a nedokázala predísť zakomponovaniu takých ustanovení a pasáží do tohto dokumentu, ktoré sú pre Slovensko neprijateľné,“ uviedol Paška. Zastúpenie vyjednávačov podľa neho nebolo dobre zvolené, pričom dnes sa už obsah dokumentu nedá meniť a časti dohovoru, ktoré nesúvisia s ochranou žien, sú v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky.

    Blanár: Nálada v spoločnosti odzrkadľuje našu mentalitu a postoj

    „Diskutuje sa tam veľmi o rode, hovorí sa o stereotype typickej rodiny muža a ženy,“ nadviazal smerák Juraj Blanár s tým, že problém dohovoru definovali zástupcovia cirkví a je to „maslo na hlave“ predchádzajúcej vlády, ktorá to nezvládla.

    Podľa Beblavého je dohovor symbolom. Medzinárodné dohovory na nás môžu tlačiť, aj právne nás k niečomu zaväzovať, ale nakoniec je to na nás. To, či bojujeme proti násiliu na ženách, nie je o tom, či podpíšeme dohovor. „Na Slovensku o ženách rozhodujú muži, rozprávajú sa o nich v televízii muži. Smer nemá jedinú členku vlády, hoci má viac ministrov, Smer nemá jedinú predsedníčku výboru v parlamente,“ uviedol a prezentoval ilustračný obrázok saudskoarabského výboru pre ženské otázky, kde sedelo 12 mužov.

    Martin Klus poukázal na nejasné vyjadrenia premiéra na margo dohovoru a vyjadril presvedčenie, že ide len o zástupnú tému padajúcich preferencií odchádzajúceho premiéra, pretože na diskusiu o tejto téme bol čas sedem rokov. Kresťanské skupiny, ktoré sú kritické k zneniu Istanbulského dohovoru, si ho podľa neho dôsledne nepreštudovali.

    Podľa Blanára bolo dobré nechať čas dozrieť, aby spoločnosť prešla diskusiou, a súčasná nálada v spoločnosti odzrkadľuje našu mentalitu a postoj. „Nikto z nás nespochybňuje tradície, nikto z nás nespochybňuje židovsko-kresťanské korene našej krajiny, ale ak tu máme každú piatu týranú ženu vo vlastnej domácnosti, tak to je problém, pred ktorým si nemôžeme zatvárať oči,“ opáčil Klus.

    Paška zdôraznil, že väčšina mužov však ženy netýra. „Povedali ste, že 20 percent žien sa stretlo s tým, že boli doma napadnuté,“ reagoval na Klusa s tým, že svojimi vyjadreniami uráža 80 percent mužov, ktorí ženy netýrajú. „Súčasne platí, že väčšina žien sa s týmto nestretla alebo to neavizovala. To znamená, že tie štyri pätiny rešpektujú isté postavenie v spoločnosti a že ich manželia takéto konanie v rodinnom živote nevyužívajú. Chcem veriť, že časom to bude ešte viacej,“ vysvetlil s tým, že netreba preto prijímať Istanbulský dohovor.

    Potom Beblavý obvinil Pašku z toho, že bagatelizuje násilie na 400 000 ženách. „Hádam nebudeme čakať, kým to bude väčšinový jav,“ argumentoval. Dohovor podľa neho hovorí aj o tom, že treba v snahe predchádzať násiliu na ženách posilniť vzdelávanie, možno oveľa viac ako legislatívu, treba oveľa viac pracovať s políciou. „Paragrafy máme nie ďaleko od svetového štandardu, ale to, čo nemáme, je výkon,“ nazdáva sa líder strany Spolu, pričom výkon sa nedá podľa neho dosiahnuť paragrafmi, ale iným riadením polície a prokuratúry a lepším vzdelávaním.

    Beblavý: Odpor k dohovoru nie je spôsobený kresťanstvom

    Beblavý však nesúhlasí s Klusom pri spájaní odporu voči dohovoru s kresťanstvom. Poukázal na to, že Poľsko, ktoré je momentálne asi najkresťanskejšia krajina v Európe, ratifikovalo Istanbulský dohovor bez problémov, podobne ako by postupovali kresťansky zameraní ľudia v jeho klube.

    Paška sa ohradil, že nič podľa vlastných slov nezľahčuje, a zopakoval potrebu prijímania opatrení na ochranu žien. „Ak dokument hovorí o násilí na ženách, treba hovoriť o násilí na ženách, nie o iných veciach. V takom prípade to vieme podporiť,“ kontroval Paška s tým, že ustanovenia o ochrane žien je možné do našej legislatívy zahrnúť. Nedá sa podľa neho vylúčiť, že ratifikácia Istanbulského dohovoru by mohla viesť k registrovaným partnerstvám osôb rovnakého pohlavia. „Mohli by si to vynucovať. Nakoniec vieme, že európske súdy postupujú podľa tohto dohovoru a v mnohých krajinách rozhodli v sporoch v prospech registrovaných partnerstiev a ich práv,“ povedal.

    „Pán Paška jednoducho nehovorí pravdu, lebo rozhodovanie európskych súdov nemá nič spoločné s dohovormi Rady Európy,“ reagoval Beblavý. Upozornil, že ani v Poľsku nikto nevymáha registrované partnerstvá na základe Istanbulského dohovoru, a označil celú polemiku za „zbytočné kultúrne vojny“. Prijatie dohovoru podľa neho obsahuje aj monitoring a hodnotenie plnenia záväzkov, čo by mohlo byť tlakom na ich plnenie. Keď sa to opäť „zhodí zo stola“, najbližšie desaťročie sa proti násiliu na ženách nič neudeje. Beblavý preto odporúča obrátiť sa na ústavný súd.

    Podľa Pašku by posúdenie dohovoru ústavným súdom nebolo efektívne. „Vieme, že to neprejde Národnou radou SR, tak jednoduchšie riešenie je nezaväzovať parlament ratifikáciou. To je jednoduchšie riešenie, ako čakať na rozhodnutie ústavného súdu,“ vysvetlil poslanec s tým, že v Slovenskej republike dnes nie je vôľa na ratifikáciu medzinárodného dohovoru a keď Beblavý tvrdí, že táto vôľa je, klame.

    Dôvodom je podľa Pašku škodlivá rodová politika, ktorá sa do zmluvy dostala. V tom ho podporil aj podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár. „Gender agenda je pre slovenskú spoločnosť neprijateľná. Netlačme tému LGBTI do témy násilia na ženách,“ povedal. Slovensko je podľa jeho slov kresťanská krajina. „Sú tu hodnoty, ktoré Slovensko vyznáva. Presadili sme ústavnú ochranu manželstva,“ doplnil. Beblavý by dohovor nespájal s náboženstvom.

    Blanár zdôraznil, že ak sa má riešiť téma LGBTI, nech to ide cez samostatný dokument. S tým súhlasí aj Paška, ktorý si myslí, že Istanbulský dohovor by mohol viesť k registrovaným partnerstvám homosexuálov. Koaliční poslanci zdôrazňovali, že násilie páchané na ženách mieni vláda riešiť. Deklarujú, že do našich zákonov sa dostane aj viac opatrení na ochranu žien. „Budeme prijímať všetky kroky na ochranu žien,“ vyhlásil Blanár. Varoval, že rodová ideológia sa „plazivo dostáva“ do dokumentov, a obvinil opozičných poslancov, že chcú z témy vytrieskať politický kapitál.

    autor: rp, TASR

    - Reklama -