Kresťanom v Egypte hrozí smrť, radikálni islamisti im zapálili ďalšiu dedinu. Predstavitelia tamojšej cirkvi tvrdia, že za Mubaraka bolo všetko inak

    0
    Smútočný pochod za obete útokov proti koptským kresťanom v Egypte (Autor: TASR)
    Koptskí kresťania v Egypte trpia pod útlakom tamojších radikálnych islamistov, ktorí na nich útočia stále častejšie. Pri piatkovom vypaľovaní domov v dedine Qaryat Al-Bayda tentokrát nikto neprišiel o život. To sa však o viacerých prípadoch z nedávnej minulosti povedať nedá a koptskí kresťania sa prestávajú v Egypte cítiť bezpečne. 
     
    Rozbuškou masového vypaľovania domov radikálmi bola údajne falošná správa, že rozostavaný dom jedného z tamojších koptských kresťanov má byť kostolom. „Dav sfanatizovaných moslimov sa objavil pred novým domom môjho bratranca, vykrikovali slogany proti kresťanom a okrem iného kričali, že tu v žiadnom prípade nebude kostol,“ povedal Mousa Zarif predstaviteľom kresťanskej skupiny aktivistov International Christian Concern (ICC). 
     
    Dom, ktorý radikálni moslimovia považovali za budúci kostol, však podľa portálu Daily News Egypt staval pre svojho syna istý Naim Aziz. On a jeho brat utrpeli pri útoku islamistov ťažké zranenia. 
    Po útoku na prvý dom, považovaný extrémistami za budúci kostol, sa podľa svedkov spustilo ohnivé peklo a moslimovia do megafónov kričali tradičné modlitby, zatiaľ čo zapaľovali autá a domy kresťanov. V ničení majetku kresťanov radikáli údajne pokračovali aj po príchode polície. 

    Vláda útoky na kresťanov prehliada

    Za masívne vypaľovanie, na ktorom sa podľa svedkov podieľala približne tisícka útočníkov, zatkla polícia iba dvanásť ľudí. Polovica z nich boli práve koptskí kresťania. „Toto je bežný spôsob, akým sa egyptská vláda vyrovnáva so sektárskym násilím,“ uviedol koptský aktivista Mina Abdelmalak pre portál Foreign Desk News. 
     
    Podľa aktivistov polícia núti koptských kresťanov, aby sa zmierili so svojimi útočníkmi a tým vytvára ešte väčší tlak, aby sa obete sektárskeho násilia vzdali svojich práv. „Od chvíle, keď sa dostal (prezident Abdal Fatah) Sísí k moci, pozorujeme nárast násilia proti koptom,“ dodal  Abdelmalak. 
     
    Koptskí kresťania čelia nevídanému počtu útokov, ale aktivisti zároveň priznávajú, že ich nie je zase toľko, ako za čias, keď Egypt viedol prezident Muhamad Mursí z Moslimského bratstva. „Za Sísího dostali koptské komunity ochranu armády, ale to iba vyvolalo viac útokov proti nim,“ tvrdí aktivista. 

    Brutalita radikálov nemá hranice 

    Nedávne vypaľovanie koptskej dediny, pri ktorom nikto neprišiel o život, je len pokračovaním udalostí z minulého mesiaca. V máji radikálni moslimovia vyplienili a vypálili pri podobnom útoku dedinu koptských kresťanov na juhu Egypta. 
     
    Časté sú aj brutálne napadnutia kresťanov. Desivým príkladom je májový prípad 70-ročnej ženy, ktorú radikálni moslimovia vyzliekli donaha a vláčili po ulici za to, že jej syn mal údajne pomer s moslimskou ženou. 
     
    Egyptský prezident spolu s vládou odsudzujú podobné útoky proti kresťanom, ale podľa aktivistov nerobia dosť, aby im aj zabránili. Násilné akcie proti kresťanom v Egypte odsúdili aj moslimskí lídri, ale ani to nepomohlo a sektárske násilie pokračuje. „Za (exprezidenta) Mubaraka sme nemali toľko útokov proti koptom ako teraz za Sísího,“ konštatuje aktivista Mina Abdelmalak. 
     
    - Reklama -