Kresťan nemôže byť antisemita, odkázal Danko kotlebovcom

    0
    Poslanec NR SR Rastislav Schlosár (ĽSNS) a vpravo predseda NR SR Andrej Danko (SNS) (Autor: TASR)

    Poslanec ĽSNS Rastislav Schlosár obvinil Danka z toho, že povyšuje Židov a judaizmus nad ostatných ľudí a náboženstvá. “Prečo nechcete chrániť aj iných?” pýtali sa kotlebovci. O návrhu rokovali poslanci niekoľko hodín až do záveru prvého dňa 38. schôdze parlamentu.

    Danko odmietol obvinenia a zdôraznil, že uznesenie treba na to, aby sa historické traumy prekonávali. Kotlebovcom odkázal, že sa za nich v zahraničí hanbí. “Dostať takýto primitivizmus do parlamentu… Kde vy beriete v sebe tú bohorovnosť urážať? To je prejav slabošstva,” odkázal kotlebovcom Danko, podľa ktorého takých ako ĽSNS treba dostať von z parlamentu.

    Kotlebovci podľa poslanca SaS Ondreja Dostála svojimi vystúpeniami v pléne potvrdili, že na Slovensku máme antisemitizms. Poslanci ĽSNS podľa neho hovorili klamlivé tvrdenia. Šírenie klamstiev vyčítal kotlebovcom aj poslanec Smeru-SD Marián Kéry.

    Parlament má podľa návrhu zobrať na vedomie pracovnú definíciu antisemitizmu vypracovanú Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA) a prijatú jej 31 účastníckymi štátmi vrátane SR 26. mája 2016 v Bukurešti.

    Podľa definície antisemitizmus je také vnímanie Židov, ktoré sa môže prejaviť ako nenávisť k Židom. Rétorické a fyzické prejavy antisemitizmu sú namierené proti židovským alebo nežidovským jednotlivcom a/alebo ich majetku, proti inštitúciám židovskej komunity a náboženským ustanovizniam.

    Terčom takýchto prejavov môže by tiež štát Izrael, chápaný ako židovské spoločenstvo. Avšak kritiku Izraela podobnú tej, aká býva vznesená proti akejkoľvek inej krajine, nemožno považovať za antisemitskú. Antisemitizmus často obviňuje Židov z konšpirácie poškodzujúcej ľudstvo a často sa používa na obviňovanie Židov z “toho, prečo veci nefungujú”.

    V stredu poslancov čaká návrh uznesenia ku Globálnemu paktu OSN o migrácii, pre ktorý hrozí minister zahraničia Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) demisiou. Uznesenie predložila SNS, okrem iného v ňom žiada, aby vláda odmietla pakt. Lajčák hovoril, že má iné, lepšie uznesenie. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár Lajčákovo uznesenie privítal, o situácii však má ešte rokovať koaličná rada.

     

    - Reklama -