Kremľom ovládaná banka má veľké problémy. Zahraničným veriteľom dlží miliardy dolárov. Môžu za to sankcie a ropa

    0
    Ruská štátom kontrolovaná banka, ktorá vznikla ešte za čias Lenina, príde štátnu pokladnicu poriadne draho.  roku 2014 prestala požičiavať peniaze a minulý rok na ňu sankcie Západu dopadli tak tvrdo, že bude potrebovať finančnú pomoc 18 miliárd dolárov. To podľa vysokopostavených predstaviteľov ruskej vlády nafúkne štátny rozpočet, ktorý je už aj tak napätý pre klesajúce ceny ropy. 
     
    „Vláda ju (Vnesheconombank) nemôže nechať tak, aby osamote čelila problémom spôsobených ekonomickou a finančnou situáciou v krajine, ktorú, pravdupovediac, vyvolali rôzne sankčné tlaky,“ uviedol premiér Dmitrij Medvedev pred Vianocami počas rokovaní v predstavenstvom banky o jej ďalšom osude. 

    Studňa vyschla

    Vnesheconombank (VEB) slúžila Putinovi uplynulých osem rokov na financovanie najrôznejších záujmov Kremľa. VEB, kontrolovaná ruskou štátnou exekutívou, pumpovala miliardy do priemyslu a infraštruktúry, to však bolo ešte v časoch, keď boli ceny ropy vysoké a získať zahraničný kapitál nebolo vôbec problematické. Ukrajinská kríza a rok 2014 však priniesli sankcie, ktoré odstrihli VEB od lacného financovania a banka teraz zahraničným veriteľom dlží 16 miliárd dolárov. 
     
    „Každý rok VEB vláda využívala menej a menej ako nástroj na rozvoj a stále viac ako mimorozpočtový fond na vyplácanie špeciálnych projektov štátu. Tieto projekty boli výdavkami, ktoré sa iba odložili do budúcnosti. Tá budúcnosť teraz prišla a vláda musí zaplatiť,“ uviedol pre portál Bloomberg.com Karen Vartapetov, analytik ratingovej spoločnosti Standard & Poor’s. 
     
    - Reklama -