Kremeľ zaútočil na scientológov. Špeciálne jednotky prehľadali miesta napojené na americkú cirkev, ktorú Moskva zakázala

    0
    Agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) prehľadali viac ako tucet miest, ktoré sú podľa vyšetrovateľov spojené s ilegálnymi transakciami. Rozsiahle razie sú podľa denníka The Guardian pokračovaním dlhodobého boja medzi scientológmi a ruskými úradmi. 
     
    Vyšetrovatelia sa zamerali na podozrivé obchody spojené so scientologickou cirkvou v Moskve a Petrohrade. Práve v druhom menovanom meste mala americká náboženská organizácia údajne prsty v nelegálnom obchode. Ruská štátna agentúra uviedla, že „dokumenty a dôkazy o marketingových a obchodných aktivitách scientologickej cirkvi, ktoré vyšetrovatelia našli, sú v rozpore so zákonom“. 
     
    Rusko vlani v novembri scientológom zakázalo, aby registrovali svoje náboženstvo ako cirkev a toto označenie nesmú preto používať napriek tomu, že je v ich oficiálnom názve. Súdy síce zakázali v Rusku scientológiu ako oficiálne náboženstvo, ale už nenarobili nič s tým, že Church of Scientology (Scientologická cirkev) je ruskými úradmi registrovaná obchodná značka. O zákaze scientológie ako cirkvi v Rusku sme písali vlani TU.  

    Cirkev alebo sekta?

    Scientologická cirkev tak vlastne v Rusku nie je ani cirkvou, ale napriek tomu má v krajine svoje obchodné aktivity, ktoré sú, pochopiteľne, spojené aj s domovskou centrálou v USA, čo je tŕňom v oku Kremľa. Ruskí vyšetrovatelia prichádzajú z času na čas s novými odhaleniami „podozrivých obchodov“ spojených so scientológmi. 
     
    Ruské ministerstvo spravodlivosti „poľovalo“ po aktivitách scientologickej cirkvi ešte pred zákazom registrovania náboženstva. Rusko však nie je ani zďaleka jediná krajina, ktorá scientológiu neuznáva ako náboženstvo. Rovnaký postoj má napríklad Kanada, Dánsko, Veľká Británia, Švajčiarsko a mnohé ďalšie. 
     
    Oficiálne zaregistrovaným náboženstvom nie je scientológia ani na Slovensku, aj keď u nás pôsobia jej dcérske pobočky ako súkromné vzdelávacie inštitúcie. V niektorých štátoch je táto novodobá americká cirkev dokonca považovaná za kult či sektu. 
     
    Justícia začala vyšetrovať aktivity Scientologickej cirkvi vlani v auguste, keď v priestoroch moskovského sídla našli skryté kamery a mikrofóny. Európsky súdny dvor pre ľudské práva už viackrát rozhodol v prospech náboženskej organizácie, keď uviedol, že Rusko porušuje práva scientológov, ak odmieta zaregistrovať ich vieru ako oficiálnu cirkev. 

    Čo je to scientológia?

    Scientologickú cirkev založil americký spisovateľ vedeckofantastickej literatúry L. Ron Hubbard v roku 1954. Status náboženstva však jeho „cirkev“ získala v Spojených štátoch o takmer štyri dekády neskôr v roku 1993. 
     
    Slovo scientológia vymyslel Hubbard z latinského scio, čo znamená vedieť a z gréckeho slova logos, čo znamená štúdium. Podľa obhajcov tohto kontroverzného náboženstva obsahuje scientológia „postupy na zvyšovanie duševných a duchovných kvalít jednotlivca“. Ide o akúsi náboženskú filozofiu spojenú s vedou. Scientológovia veria, že človek je nesmrteľná bytosť, ktorej skúsenosti siahajú ďaleko za jeden život a jej schopnosti sú neobmedzené, aj keď si ich momentálne neuvedomuje. 
     
    Kritici scientológie tvrdia, že ide o kult rozdelený na kasty podľa vplyvu a finančných príspevkov od darcov. Väčšina kurzov, ktoré podľa scientologickej cirkvi pomáhajú „osvieteniu“, je totiž spoplatnená. Členov americkej náboženskej skupiny je vraj niekoľko miliónov po celom svete, aspoň to tvrdia jej zástupcovia, ale iné zdroje uvádzajú, že ich je len niekoľko desiatok alebo stoviek tisíc. 
     
    K scientológom patria napriek kritike viaceré známe osobnosti najmä zo Spojených štátov. Spomeňme napríklad hercov Toma Cruisa či Johna Travoltu. K členstvu v scientologickej cirkvi patria aj nemalé finančné dary.
     
    - Reklama -