Krehké prímerie sa pomaly mení na prach. USA vyhostili 15 kubánskych diplomatov

    0
    ilustačný záber (Autor: SITA)

    “S Havanou si zachováme diplomatické vzťahy,” uviedol nemenovaný americký činiteľ. Vybraní 15 Kubánci musia opustiť územie Spojených štátov do siedmich dní.

    Washington 29. augusta oznámil, že stiahne vyše polovicu zamestnancov svojho veľvyslanectva v Havane v reakcii na údajné “útoky”, ktoré poškodili zdravie osadenstva ambasády v kubánskom hlavnom meste.

    Podľa Washingtonu začalo 22 amerických diplomatov a ich rodinných príslušníkov postupne od konca vlaňajška trpieť rôznymi chorobnými príznakmi.

    Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slová.

    Podľa amerických vyšetrovateľov je možné, že išlo útoky na zdravie nejakým zvukovým prístrojom.

    Diplomatická nóta doručená na kubánsku ambasádu má podľa USA zaručiť rovnomerne rozložené obsadenie zastupiteľských činiteľov v Havane a Washingtone.

    Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez minulý týždeň na návšteve Washingtonu trval na tom, že jeho vláda nemá nič spoločné s neobjasnenými “útokmi” na zdravie amerických diplomatov.

    - Reklama -