Krehké prímerie narušujú opozičné sily, Asad je vraj trpezlivý, ale dokedy?

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    Napriek tomu, že podľa prezidenta Asada stále dochádza k porušeniam prímeria, medzinárodní pozorovatelia tvrdia, že násilie medzi sýrskou armádou, vernou hlave štátu, a opozičnými vojskami od dohodnutého prímeria rapídne ustalo.

    Medzinárodní pozorovatelia priznávajú, že k porušovaniu prímeria dochádza, ale podľa nich je to v oveľa menšej miere, ako to bolo v uplynulých mesiacoch, keď medzi sýrskou armádou a opozičnými silami zúrili kruté boje podobné tým, ktoré Asadove vojská vedú proti militantom z takzvaného Islamského štátu.

    Opozičné sily v Sýrii však tvrdia, že je to práve Asad a jeho armáda, kto porušuje prímerie, len nedávno dohodnuté s pomocou Ruska a Spojených štátov. Takéto obvinenia Asadova vláda odmieta. Medzinárodní pozorovatelia si však stoja za tým, že prímerie prináša výsledky. „Dodržíme svoju časť dohody, aby celá vec fungovala,“ uviedol Asad v nedávnom rozhovore pre nemeckú televíznu sieť ARD.

    Napriek snahám o udržanie prímeria aspoň medzi Asadovými vojskami a opozíciou sa zdá, že v Sýrii nič nejde podľa plánu. Prezident Asad neprestáva nazývať opozíciu teroristami a trvá na tom, že jeho vojaci prímerie neporušujú. „Teroristi (opozícia) porušili dohodu hneď v prvý deň. Sýrska armáda sa na príkaz zdržiava reakcií, aby dala šancu udržaniu dohody, ale sú isté limity a všetko závisí od druhej strany,“ dodal Asad. Nové kolo mierových rozhovorov sa podľa agentúry Reuters začne deviateho marca.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -