Krajský súd: Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestnenia herní v Bratislave nie je v súlade so zákonom

    0
    Herné automaty (Autor: SITA)

    “Krajský súd v Bratislave uznesením vyslovil nesúlad Všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta Slovenskej republiky zo dňa 30. marca 2017 o zákaze umiestnenia herní na území hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy v celom jeho znení s ustanovením príslušných paragrafov a odsekov,” vysvetlil vo štvrtok pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

    Nesrovnal boj nevzdáva

    Verejný záujem jednoznačne prehral. Uviedol to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ohľadom štvrtkového rozhodnutia súdu o nezákonnosti všeobecne záväzného nariadenia o zákaze herní v hlavnom meste.

    “Vôľa 136.000 Bratislavčanov ako aj všetkých odporcov hazardu v našom meste bola pošliapaná,“ zdôraznil v reakcii na verdikt súdu. Pripomenul, že s petíciou proti hazardu začalo mesto v roku 2015 preto, lebo hazard presiahol únosnú mieru. “A teraz reálne hrozí, že tento stav opäť nastane a opäť sa začnú automaty po Bratislave rozrastať. Tento boj však nevzdáme, počkáme si na doručenie rozsudku, poradím sa s právnikmi aj s petičným výborom a povieme vám ďalšie kroky. Čo viem povedať už teraz, určite sa proti rozsudku odvoláme,” uviedol Nesrovnal.

    Zástupca petičného výboru, starosta Lamača Peter Šramko pre TASR uviedol, že rozhodnutie súdu berie na vedomie. “No za nás všetkých zároveň hovoríme, že s nevôľou, pretože sme presvedčení, že toto rozhodnutie ide proti záujmom Bratislavčanov,“ povedal. Deklaroval tiež, že okrem právnych možností sú iniciátori petície rozhodnutí urobiť ďalšie kroky, ktoré pomôžu zastaviť hazard a jeho šírenie v hlavnom meste. “Vrátane organizovania novej petície,” zdôraznil.

    Ešte tvrdšie sa vyjadrili aktivisti z Iniciatívy Zastavme hazard. “Rozhodnutie Krajského súdu považujeme za škandalózne a tvrdý úder voči demokracii,” uviedli v tlačovom vyhlásení. Zároveň kritizujú aj bratislavských mestských poslancov za proces hlasovania o petícii, podľa nich svojím postupom dali priestor prokuratúre a súdu pre štvrtkové rozhodnutie.

    Asociácia zábavy a hier sa s verdikom stotožňuje

    S verdiktom súdu je naopak stotožnená  Asociácia zábavy a hier (AZAH). “Je smutné, že to muselo dospieť až sem a v dôsledku sebaprezentácie pána primátora a jeho neschopnosti akceptovať námietky na nezákonnosť prijatia VZN i samotného procesu petície, nemá Bratislava rozumnú reguláciu hazardu,“ uviedla hovorkyňa AZAH Dominika Lukáčová. Hazardu podľa jej slov v Bratislave i tak ubúda. “V rámci zákonnej regulácie hazardu ubudlo herní a ich počet sa nebude navyšovať, ďalšie zákonné sprísnenie regulácie by malo priniesť pokračujúce zníženie počtu herní,” povedala.

    Stanovisko súdu

    Krajský súd Bratislave vyhovel žalobe prokuratúry a vo svojom rozhodnutí prijal jej argumenty o nesúlade prijatého VZN o zákaze herní na území hlavného mesta SR so zákonom. “Súd v zmysle námietky žalobcu vylúčil možnosť opakovaného hlasovania o už raz vybavenej petícii,” vysvetlil vo štvrtok pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. “Proti uzneseniu súdu je možné podať kasačnú sťažnosť,” dodal.

    Krajská prokuratúra v Bratislave podala na jeseň 2017 na hlavné mesto žalobu. Dôvodom bolo, že bratislavskí mestskí poslanci koncom júna minulého roka nevyhoveli protestu prokurátora voči všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste. Prokuratúra navrhovala toto nariadenie zrušiť. Zdôvodnila to tým, že o nariadení bratislavskí poslanci koncom marca 2017 hlasovali a rozhodli na základe petície občanov opakovane napriek tomu, že VZN nebolo schválené už na predchádzajúcom februárovom zasadnutí. Zákonná úprava petičného práva podľa prokuratúry nepredpokladá možnosť opakovaného vybavenia už raz vybavenej petície. Bratislavskí mestskí poslanci však tomuto protestu nevyhoveli.

    VZN o zákaze umiestnenia herní na celom území Bratislavy nadobudlo účinnosť začiatkom mája 2017. Podnetom bola petícia za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov. Platných bolo 98.118 podpisov.

    - Reklama -