Krajniak varuje: Seredi hrozí, že sa zmení na nocľaháreň tisícok zahraničných pracovníkov

    0
    Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak (Autor: df)

    „Sereď má približne 16-tisíc obyvateľov, ale už dnes tu žije viac ako tisíc Srbov,“ konkretizoval Krajniak vo svojom blogu s tým, že sú ubytovaní väčšinou nelegálne v prenajatých bytoch, často aj desiati či pätnásti. Obyvatelia Serede sa sťažujú na narúšanie verejného poriadku, susedského spolunažívania a výtržnosti.

    „Za posledné dva roky prišlo na Slovensko pracovať približne 12-tisíc Srbov a celkovo 25-tisíc cudzincov zo štátov z mimo EÚ. To sú iba oficiálne čísla,“ varuje poslanec, pričom väčšina Srbov podľa neho pracuje v blízkosti Serede.

    Vlani na jeseň podnikatelia na čele s Mariánom Sidorom predostreli zámer vybudovať v Seredi ubytovňu s kapacitou do štyritisíc ľudí. „Argumentoval tým, že Srbov treba dostať z centra mesta, aby nerobili problémy tam. Lepšie vraj bude vybudovať mimo mesta akúsi ´srbskú štvrť´,“ priblížil Krajniak. V oficiálnych prezentáciách však uvádzali ubytovacie kapacity rádovo v desiatkach miest. „Ak mesto raz zmenu územného plánu povolí, reálny počet postelí už nikto neskontroluje. Väčšinou totiž nejde o stavbu nových budov, ale iba o rekonštrukciu už existujúcich,“ argumentuje opozičný poslanec.

    Krajniak poukázal na to, že viac ako 300-tisíc slovenských občanov robí v zahraničí a radi by sa vrátili domov. Pravda, ak by im zamestnávatelia ponúkli slušné platy. Tí však nebudú ponúkať slušné platy dovtedy, kým pracovným agentúram dovolíme dovážať lacnú pracovnú silu z krajín mimo EÚ. Poslanec ďalej vyčíslil, že za rok 2017 v Maďarsku stúpli platy celkovo o 14 percent (v priemysle o 12 percent), na Slovensku iba o 4,5 percenta (v priemysle iba o šesť percent).

    Už o niekoľko dní sa bude v parlamente hlasovať o návrhu zákona z dielne Sme rodina, podľa ktorého by u každého zamestnávateľa mohlo pracovať maximálne 20 percent zamestnancov cez pracovné agentúry, zvyšok by bol v trvalom pracovnom pomere.

    „Dúfam, že tento limit 20 percent podporia poslanci naprieč politickým spektrom. My vždy podporíme každý dobrý návrh bez ohľadu na to, kto ho navrhne,“ komentuje Krajniak. Sme rodina bude podľa jeho slov hlasovať za návrh vládnych poslancov, aby vo firmách mohlo pracovať maximálne 30 percent cudzincov. „Hlasujeme rovnako za opozičné, vládne alebo kotlebovské návrhy zákonov, ak môžu pomôcť ľuďom,“ zdôraznil poslanec.

    Pochválil sa, že jeho príhovor ľudia niekoľkokrát prerušili potleskom. Ľudia na Slovensku podľa neho nie sú hlúpi, problém je skôr v analytikoch alebo v politikoch, ktorí si nedajú námahu, aby sa s reálnymi problémami ľudí zoznámili priamo na mieste.

    Po diskusii vyše 400 zúčastnených občanov hlasovalo jednomyseľne proti zriadeniu ubytovní pre zahraničných pracovníkov. Potom primátor vyzval poslancov mestského zastupiteľstva, aby rešpektovali vôľu ľudí. „Ide aj o signál pre veľkých zamestnávateľov na Slovensku, či im dovolíme obchádzať pri zamestnávaní slovenských občanov. Ak im to teraz dovolíme, budeme len krajinou lacnej pracovnej sily či už domácej, alebo dovážanej,“ odkázal Krajniak.

    - Reklama -