Krajná pravica ide dopredu aj v najliberálnejšom štáte EÚ. Holanďania by volili antiislamskú stranu kontroverzného Geerta Wildersa

    0
    Geert Wilders (Autor: SITA)
    Len pred pár týždňami odsúdil holandský tribunál Wildersa za jeho vyjadrenia o prisťahovalcoch z Maroka a uložil mu pokutu 5 000 eur, ktorú politik nemieni zaplatiť. Podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky je Wildersova Strana slobody na vrchole popularity a Daily Mail to čiastočne prisudzuje aj jeho odsúdeniu za reči o migrantoch. 
     
    Ak by si Holanďania volili nových zástupcov teraz, obsadili by najviac kresiel v parlamente práve poslanci Wildersovej Strany slobody. V 150-člennom holandskom zákonodarnom zbore by ich podľa prieskumu zasadlo 33, kým súčasná vládna Liberálna strana premiéra Marka Rutteho by obsadila len 25 kresiel. To je v porovnaní so súčasným stavom žalostne málo, keďže liberálov je v súčasnosti v parlamente 41. Wildersova strana, ktorú kritici označujú za rasistickú a xenofóbnu, má v zákonodarnom zbore momentálne 12 poslancov.  
     
    Popularita Geerta Wildersa a jeho strany, ktorá je silne antiislamská a vystupuje proti migrácii, vzrástla v uplynulom roku najmä vďaka rétorike založenej na útokoch proti migračnej politike EÚ. Podpora Strany slobody rastie najvýraznejšie od konca októbra, keď sa začal proces s Wildersom. V polovici novembra predsedu antiimigračnej strany odsúdili na zaplatenie pokuty 5 000 eur, ale Wilders odkázal, že nič platiť nebude a obhajoval sa slobodou vyjadrovania. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
     
    - Reklama -