Krajiny EÚ súhlasia s krátkodobým bezvízovým stykom pre Britov

    0
    Vlajka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a vlajka Európskej únie - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Komisia v správe pre médiá spresnila, že “na krátkodobý pobyt” znamená návštevu niektorej z krajín EÚ nepresahujúcu 90 dní raz za polrok.

    Veľvyslanci poverili predsedníctvo Rady EÚ, aby začalo rokovania o tomto legislatívnom návrhu s Európskym parlamentom.

    Podľa pravidiel Európskej únie je oslobodenie od vízovej povinnosti poskytované za podmienok reciprocity. Vláda v Londýne uviedla, že nemá v úmysle vyžadovať víza od občanov EÚ cestujúcich na britské územie na krátke pobyty.

    V prípade, že Británia zavedie v budúcnosti vízovú povinnosť pre štátnych príslušníkov čo len jedného členského štátu Únie, uplatní sa mechanizmus reciprocity a tri hlavné euroinštitúcie (Európska komisia, Rada a Európsky parlament), ako aj členské štáty Únie začnú bezodkladne konať v zmysle uplatňovania tohto mechanizmu.

    Vízová politika voči občanom tretích krajín, ktorí cestujú do schengenského priestoru na krátkodobý pobyt, je upravená v právnych predpisoch EÚ. 

    Existujúce pravidlá rozdeľujú štátnych príslušníkov tretích krajín na jeden z dvoch zoznamov: na tých, ktorí musia mať víza, a tých, ktorí sú od vízovej povinnosti oslobodení. Spojené kráľovstvo sa po odchode z EÚ musí dostať na jeden z dvoch uvedených zoznamov.

     

    - Reklama -