Krajiny Balkánu patria do EÚ, tvrdí Lajčák

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Šéf chorvátskej diplomacie je v Bratislave na jednodňovej pracovnej návšteve. S Lajčákom hovorili aj o otázke vstupu Srbska do EÚ. Chorvátsko pritom tento mesiac zablokovalo otvorenie ďalšej kapitoly prístupových rozhovorov Srbska s EÚ pre spor o srbský zákon týkajúci sa stíhania vojnových zločincov. „Dôležité je, že som dostal ubezpečenie, že Chorvátsko naozaj podporuje politiku rozšírenia a podporuje aj prijímanie európskych štandardov zo strany krajín regiónu. Verím, že sa to veľmi rýchlo ukáže aj v praktickom živote,“ uviedol Lajčák.

    Šéf slovenskej diplomacie pripustil, že politika rozširovania únie dnes nie je populárnou vo všetkých jej hlavných mestách. Z pohľadu Slovenska je však dôležitá, pretože dáva motiváciu krajinám, aby sa transformovali, reformovali a preberali na seba európske štandardy, ozrejmil. „Informoval som môjho kolegu, že rozšírenie je medzi prioritami nadchádzajúceho slovenského predsedníctva a prechádzali sme si podrobne jednotlivé krajiny a naše predstavy a očakávania toho, čo môže Slovensko počas šiestich mesiacov predsedníctva dosiahnuť,“ priblížil Lajčák.

    Kovač v reakcii na otázku Srbska povedal, že niet v Európe štátu, ktorý by mal v Európe väčší záujem ako Chorvátsko na rozširovaní únie a prijatí susedov do nej. Zdôraznil, že je potrebné plniť kritéria, aby krajiny zostali dôveryhodné. „Chorvátsko bude podporovať Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, ale aj Srbsko pri snahách o členstvo v Európskej únii,“ uistil.

    Lajčák sa s Kovačom zhodli, že obe krajiny nevyužívajú potenciál mnohoročných priateľských vzťahov. Dohodli sa preto, že okrem častých stretnutí na medzinárodných podujatiach uskutočnia minimálne raz ročne formálnu bilaterálnu návštevu a budú povzbudzovať kolegov v oboch vládach na pravidelné stretávanie. „Rovnako budeme podporovať pravidelné kontakty na úrovni parlamentov, aby sa rozšíril potenciál našej spolupráce a aby sme ešte lepšie než doposiaľ koordinovali naše pozície v celom rade európskych, bezpečnostných a globálnych otázok,“ uzavrel slovenský minister zahraničných vecí.

    - Reklama -