Krajina, v ktorej pečené holuby lietajú priamo do úst, nemusí byť už len z rozprávok. Tisícky eur pre všetkých, či už pracujú, alebo nie

    0
    Svetové ekonomické fórum vo švajčiarskom Davose (Autor: SITA)
    Návrhy na vyplácanie takzvanej národnej mzdy, ktorú by dostávali všetci občania daného štátu bez rozdielu, už padli aj v iných krajinách, ale Švajčiarsko je prvým štátom, ktorý o tejto veci bude aj reálne hlasovať. Švajčiarska federálna vláda prisľúbila, že bude o návrhu rokovať v júni tohto roka. Plán, ktorý navrhuje skupina intelektuálov, počíta s tým, že by každý Švajčiar bez rozdielu dostával 2 500 švajčiarskych frankov mesačne, čo je v prepočte vyše 2 200 eur. 

    Drahý špás 

    Navrhovaný krok, podľa ktorého by všetci občania bez rozdielu dostali národnú mzdu, by stál štátnu pokladnicu ročne viac ako 208 miliárd švajčiarskych frankov (186 miliárd eur). Podľa skupiny intelektuálov, ktorá navrhuje národnú mzdu, by Švajčiari neprestali pracovať alebo hľadať prácu ani v prípade, že by mali zaistený mesačný príjem. 
     
    Prieskum renomovanej agentúry Demoscope Institute ukazuje, že väčšina Švajčiarov by pracovala naďalej aj v prípade, že by mali príjem zabezpečený štátom. Napriek tomu sa plán nepáči politikom z pravej ani ľavej časti politického spektra, ale aj tak sa ním budú o necelého pol roka zaoberať. „Argument oponentov, že garantovaný príjem by znížil iniciatívu ľudí pracovať, sa týmto (prieskumom) v podstate vyvrátil,“ píše vo svojom stanovisku skupina intelektuálov. 

    Vreckové pre deti 

    Navrhovatelia zmien nezabudli v prípade národom garantovaného príjmu ani na deti švajčiarskych občanov. Každé z nich by malo podľa návrhu dostať 625 frankov mesačne, čo je v prepočte 560 eur, ktoré na Slovensku zarábajú napríklad zdravotné sestry či začínajúci učitelia. Z prieskumu, ktorý robil Demoscope Institute na vzorke 1 076 vyplýva, že tretina Švajčiarov predpokladá, že ak by návrh prešiel do reálnej podoby, ľudia by prestali pracovať, 56 % opýtaných uviedlo, že podľa nich takýto plán nikdy neprejde.
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -