Kotlebu som nežiadal, aby sa vzdával v môj prospech. Nekalkulujem, idem vyhrať s každým zo súperov, tvrdí Harabin

    0
    Na snímke prezidentský kandidát Štefan Harabin počas predstavenia loga, sloganu a programu v Bratislave 28. januára 2019. (Autor: TASR)

    Dlhodobo sa predvolebná debata najviac sústreďuje na to, kto sa v prospech koho vzdá. Ako to vnímate?

    Pokladám to za znevažovanie takej významnej udalosti, akou sú prezidentské voľby. Ako bývalý aktívny stolný tenista a futbalista som vždy išiel zápas vyhrať. Dojednávanie výsledku vždy bolo a aj teraz je podvodom. Preto dohodovací proces medzi Mistríkom a Čaputovou považujem za zjavne podvodne kupčenie s neúctou k voličom. Rovnako voľby prezidenta by nemali byť len priestorom na propagáciu strany, prípadne osoby, ktorá má ambície neskôr kandidovať do Národnej rady SR. Ak niekto ide do prezidentských volieb, no už vopred avizuje, že nemá ambíciu vyhrať, prípadne od začiatku naznačuje, v koho prospech sa neskôr vzdá, je jasné, že sa dostáva do pozície podvodného špekulanta.

    Je pre vás výhodou, že sa nakoniec pani Čaputová nevzdá v prospech pána Mistríka? Potešilo vás to?

    Domnievam sa, že ešte stále nie je jasné, či sa pani Čaputová vzdá, alebo nie. Myslím si, že tlaky z tábora pána Mistríka a jeho sponzorov sú obrovské. Ja nekalkulujem s tým či oným súperom v druhom kole. Snažím sa presvedčiť voličov vlastným programom. Idem do kandidatúry s jasným cieľom voľby vyhrať.


    Napriek napredovaniu Čaputovej šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič stále naznačuje, že by sa mala vzdať v prospech Mistríka. Nie je vaším najlepším posilňovačom preferencií práve rozdrobenosť opozície, ich vzájomné spochybňovania a útoky? ( OĽaNO 22.2. rozhodlo, že nepodporí ani jedného kandidáta. Mistrík, Čaputová aj Mikloško by boli podľa hnutia dobrými prezidentmi – pozn. red.)

    Mojím najväčším posilňovačom preferencií je moja pravdovravnosť a úprimnosť v tom, čo hovorím. Za mnou nie je tím ľudí, ktorí by mi pripravoval odpovede a našepkával stanoviská, ako to majú niektorí kandidáti. V prezidentských debatách sme občas svedkami, ako moderátor vopred neohlásenou otázkou zaskočí niektorého kandidáta a ten zúfalým pohľadom hľadá stratéga tímu v hľadisku. Na všetky témy mám vlastný názor, zaujímam svoje vlastné a jednoznačné postoje a nekalkulujem s odpoveďami. Som presvedčený, že ľudia cítia autenticitu mojich názorov,  práve to ma odlišuje od kandidátov,  ktorí kalkulujú s odpoveďami a snažia sa len niekomu zapáčiť. 


    Veríte predvolebným prieskumom preferencií?

    Nie. Už viackrát sme boli svedkami zarážajúcich „omylov“ rôznych „nezávislých“ prieskumných agentúr. Pri ostatných prezidentských voľbách, voľbách do Európskeho parlamentu, našich parlamentných voľbách…  Občania si určite dobre pamätajú, ako  v parlamentných voľbách 2016 mala strana Sieť získať podľa prieskumov 20 % voličských hlasov, no napokon sa ledva dostala do parlamentu. Naopak Ľudová strana Naše Slovensko podľa prieskumov mohla o parlamente iba snívať a zrazu má v NR SR 14 poslancov. Podobným spôsobom fungujú  agentúrne prieskumy ? nazvime ich PR agentúry,  to je presnejšie označenie ako agentúry prieskumu verejnej mienky ?  v celom západnom liberálnom svete. Stačí sa pozrieť na to, ako sa skončili americké prezidentské voľby.  Donald Trump,  podľa predvolebných prieskumov človek bez nádeje na úspech,  dnes sedí v Bielom dome.  Tzv. predvolebné prieskumy preferencií nie sú zdrojom relevantných informácií, sú len dobre či ešte lepšie plateným nástrojom na manipulovanie voličských nálad.  Ak by sa publikovali výsledky naozaj serióznych výskumov, nemohli by sa od tých volebných líšiť o desať, dvadsať a niekedy aj viac percent. To je nemysliteľné.

    Za posledné dva mesiace vaše preferencie narástli o dve percentá, ale pri niektorých iných kandidátoch bol progres ešte výraznejší. Znepokojuje vás to? Myslíte si prípadne, že vaše reálne čísla sú ešte vyššie?

    Povedal som vám, čo si myslím o predvolebných prieskumoch, takže nie, tieto vymyslené percentá ma neznepokojujú. Som presvedčený, že voliči sa budú rozhodovať na základe iných faktorov.

    Aj keď im neveríte, tak tieto prieskumy aj vďaka štatistickej odchýlke dávajú reálnu šancu na postup do druhého kola aj vám. Myslíte si, že postúpite? Kto bude druhým postupujúcim? Keď som robil rozhovor s politológom, ten videl ako najreálnejšie, že postúpite vy a je len otázkou, či s pánom Mistríkom, alebo Robertom Mistríkom…

    Súhlasím s pánom politológom. Keby som neveril v silu svojho volebného programu, nikdy by som ani nekandidoval.

    Ktorého z tejto dvojice by ste chceli mať za súpera v druhom kole? Nemyslím pocitovo, ale z pohľadu väčšej šance na výsledný úspech.

    Neuvažujem týmto spôsobom, nekalkulujem. Idem vyhrať s každým zo súperov.

    Keď sme už spomenuli to vzdávanie sa jedného kandidáta v prospech iného, vy ste v tejto veci komunikovali s pánom Kotlebom? Hovorí sa, že vaše voličské základne sa prekrývajú, tak ma zaujíma, či ste tento variant s ním zvažovali, a ak áno, ako reagoval – sľúbil vám podporu, povedzme, pred prvým kolom, prípadne pred druhým?

    S pánom Kotlebom som na túto tému nehovoril a nežiadal som ho, aby sa vzdával v môj prospech. Vychádzam z predpokladu, že každý kandidát by mal ísť do volieb s motiváciou vyhrať a teda rozhodnutie o svojom odstúpení musí urobiť každý sám za seba.

    Ako by ste definovali vašich voličov? Robili ste si ich analýzu? Podľa politológov sú to antisystémoví, anitieurópski ľudia. Čo by ste na to povedali?

    Politológovia, ale aj politici radi tvoria rôzne kategórie, niekedy až absurdné, a do týchto škatuľkujú kandidátov, ktorí im nevyhovujú. Nálepkovanie kandidátov negatívnymi popismi opäť slúži na podprahové ovplyvňovanie vedomia voličov. Má to len jedinú chybu:  v poslednom čase je toho nálepkovania tak veľa a zachádza do takých extrémov ? napr. že každý, kto je proti ilegálnej imigrácii, je xenofób či extrémista ?, že sa to začalo míňať účinkom. Ľudia už toho majú dosť. Typickým príkladom absurdnej kategorizácie je delenie prezidentských kandidátov v týchto voľbách na „demokratických“ a „nedemokratických“. Neviem, čo to znamená. Nekandidujem za prezidenta s cieľom rozkladať demokratické zriadenie. Naopak, som kandidát, ktorý ho naplní. S Harabinom určite nastúpi zákon a poriadok v štáte. Bez výnimky.


    Ako ste vnímali posledný turbulentný rok spoločenských a politických zmien po vražde Jána Kuciaka? Aký je váš názor na vyšetrovanie tejto vraždy, na zmeny vo vláde, na čele polície…?

    Ak občania vyšli do ulíc, je to ich legitímne právo a vyjadrili svoj názor, postoj. To, čo sa však po vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky dialo zo strany opozície, vnímam ako jej snahu maximálne využiť túto tragédiu, vytĺcť z nej politický kapitál a zdanlivo demokratickým spôsobom sa dostať k moci.  Za akúkoľvek cenu. A to je odporné až hanebné. Pokiaľ ide o vyšetrovanie vraždy, takto kvalitne spracovaný spis z hľadiska procesného zabezpečovania všetkých dôkazov som roky nevidel. Mrzí ma len, že i ostatné vraždy a 40-tisíc našich občanov, ktorí zbytočne zomreli na vyliečiteľné choroby za posledných 12 rokov v dôsledku kradnutia v zdravotníctve, nie sú takto zdokumentované.
     

    Pomerne často kritizujete Európsku úniu. Ako sa k nej budete stavať ako prezident? Budete opakovať tento kritický tón?

    Som za to, aby Slovenská republika zostala v Európskej únii, ale ako rovnoprávny člen. Európska únia je projekt, ktorý má primárne slúžiť členským štátom. No postupne sa mení na diktatúru jediného dovoleného názoru z Bruselu, na diktatúru zákazov, príkazov a nariadení, a to aj v otázkach, ktoré sú výlučne v kompetencii členských štátov. Európska únia sa musí vrátiť k svojmu pôvodnému cieľu, čo je hospodárska spolupráca. Namiesto šírenia zvrátenej „gender“ ideológie a direktív v otázke prijímania migrantov má pracovať napríklad na posilnení schengenských hraníc. A zástupcovia Slovenskej republiky v Európskom parlamente majú hájiť záujmy nášho štátu a dbať na dodržiavanie práva.  Ak sa nezmení politika Európskej únie, tak sa nezmení ani môj názor, hoci budem vo funkcii prezidenta.

    Ste odporcom protiruských sankcií. S Ruskom by ste chceli viac spolupracovať aj vo vojenskej oblasti. Aké sú ďalšie vaše zahraničnopolitické vízie?

    Sankcie proti Rusku poškodzujú ekonomické záujmy Slovenska a navyše sú v rozpore s medzinárodným právom. Vo funkcii prezidenta Slovenskej republiky sa budem zasadzovať o zmierenie Západu a Ruska. Slovensko bude bezpečné len vtedy, keď vzťahy medzi veľmocami budú dobré. Čiže som za dobré slovensko-ruské vzťahy, ktoré však nesmú zaťažovať dobré slovensko-americké vzťahy, dobré slovensko-nemecké vzťahy či dobré slovensko-francúzske vzťahy… Slovenská zahraničná politika sa musí orientovať na všetky svetové strany a tak, aby nás vždy vnímali ako rovnocenných partnerov. Som tiež za jednotnú zahraničnú politiku krajín V4, aby sme spolu boli silným článkom voči EÚ napríklad v otázke migračnej politiky či spomínaných protiruských sankcií. Na sankcie aj ekonomického charakteru je potrebný súhlas Bezpečnostnej rady OSN. Ten nebol daný, preto sú evidentne v rozpore s medzinárodným právom. Pri prvej možnej príležitosti zahlasujem za ich zrušenie.


    V celom západnom svete sa zvádza tvrdý boj o tradičné, konzervatívne hodnoty. Vy ich chcete brániť. Ako konkrétne? Čo by ste podporovali a čo naopak nie?

    Je na hlavu postavené, že musíme bojovať za to, že rodinu muž – otec, žena – matka a deti ? dievčatá alebo chlapci. Žiaľ, žijeme v časoch, kedy tradičná rodina a kresťanské tradície potrebujú zvýšenú podporu a ochranu. Zastavím šírenie zvráteného a násilného vnucovania rodovej ideológie na školách, medzi deťmi a mládežou, a zastavím aj úpravy v našej legislatíve, ktoré by šírenie tejto ideológie podporovali. Zároveň sa zasadím o výraznejšiu podporu kultúrnych tradícií a slovenského folklóru.  Dedičstvo našich predkov sa musí stať súčasťou vyučovania.  Rovnako ako slovanská vzájomnosť ako pilier identity v globalizovanom svete.


    Na svojej stránke sľubujete zriadenie účinnej právnej kancelárie na okamžitú pomoc vo veciach svojvoľného porušovania povinností akéhokoľvek štátneho úradníka na úkor práv bežných občanov. Prečo? Mal by toto riešiť prezident?

    Ak je prezident právnik a bývalý sudca, mal by občanom pomáhať aj touto formou. Myslím si, že toto je jeden z veľkých problémov v našej spoločnosti – že občania sa nevedia dovolať spravodlivosti. Úradníci často nepostupujú v zmysle zákona, konajú svojvoľne. Prezident by mal počúvať občanov a pomáhať tam, kde treba. Ak v určitých situáciách štát, resp. jeho predstavitelia či úradníci zlyhávajú a svojvoľne porušujú právne predpisy, je len prirodzené, že prezident ako hlava štátu poskytne dotknutým občanom prostredníctvom tejto kancelárie nevyhnutnú pomoc či právnu radu. Určite nevidím riešenie napr. v občasnom rozdávaní svojho platu. Toto považujem skôr za PR. 

    Čo vám na kandidatúru povedala rodina?

    Rodina ma plne podporuje.
     

    Vaša kariéra, mám na mysli to, že ste boli ministrom spravodlivosti, súvisela s tým, že ste vstúpili do politiky ako človek Vladimíra Mečiara, respektíve HZDS. Rozoberali ste s ním vašu kandidatúru na prezidentský post? Čo vám na to povedal?

    Povedal som to už niekoľkokrát a opäť to zopakujem. Ja som do funkcie ministra spravodlivosti nevstupoval ako politik (a ani som ním nikdy nebol), ale ako nezávislý odborník – sudca a počas ministrovania som mal výkon funkcie sudcu len prerušený. A napriek všetkým úspechom, ktoré som ako minister spravodlivosti dosiahol,  napokon za môjho pôsobenia bola dôvera v justíciu najvyššia, skrátila sa dĺžka súdneho konania, som narážal na politický odpor. Ale ako nezávislý minister som pri presadzovaní niektorých vecí narážal na už spomínaný politický odpor a práve z toho dôvodu som sám a dobrovoľne z vlády vystúpil. Nevidím najmenší dôvod na to, že by som mal riešiť moju kandidatúru s pánom Mečiarom či iným súčasným, či bývalým politikom, ja kandidujem ako nezávislý kandidát ? nezávislý od politických zoskupení či finančných skupín. Sám za seba a za ľudí.


    Udalosťou posledných dní bola voľba kandidátov na post ústavných sudcov. Ako ste vnímali prvé dve kolá voľby? Mám na mysli aj spôsob hlasovania koalície.

    K tejto téme som sa vyjadril v jednom z mojich blogov. To, čo sa udialo pri voľbe ústavných sudcov, považujem za totálne zlyhanie celého parlamentu a všetkých poslancov Národnej rady SR. Ako som už mnohokrát povedal, ústavní sudcovia musia byť nezávislí a nesmú byť pod vplyvom či tlakom žiadneho politika. Ak chceme, aby ústavný súd pracoval nezávisle, správne a spravodlivo, treba ho odpolitizovať. A ak voľba prebieha tak, že sa kupčí s miestami a menami, je samozrejmé, že o objektivite a vykonávaní spravodlivosti po nástupe sudcu do funkcie nemôže byť reč. Dlhodobo na tento problém upozorňujem a dopredu som upozorňoval na riziká, ktoré pri voľbe ústavných sudcov poslancami národnej rady hrozia. Túto kompetenciu treba presunúť na odpolitizovanú Súdnu radu.

    Vy by ste ako prezident vymenovali Roberta Fica za ústavného sudcu?

    Viackrát som sa k tomuto vyjadril – na ústavný súd nepatria bývalí ani aktívni politici. Vzhľadom na posledné oznámenie Roberta Fica je však táto otázka aj tak už bezpredmetná.

    Časť ústavnoprávneho výboru spochybňovala jeho 15-ročnú prax. Vy opakujete, že sa stále pridržiavate práva. Bolo by v poriadku, myslím teraz vzhľadom na jeho prax, keby sa opätovne uchádzal o túto funkciu?

    Táto otázka je už bezpredmetná. Ale výkon funkcie ministra a poslanca spadá do oblasti legislatívy, preto ide zjavne právnickú prax.

    Na čo sa v kampani alebo komunikácii chcete zamerať v posledných týždňoch?

    Na to, na čo som sa zameriaval celý čas. Hovoriť pravdu, byť úprimný a autentický. Môžem sa len snažiť, aby sa moja vízia a informácia o hodnotách, ktoré vyznávam, dostala ku všetkým občanom.

    Aký by bol váš prvý krok v úrade?

    Do troch dní po nástupe do úradu vypoviem Globálny utečenecký pakt OSN a Istanbulský dohovor, lebo sú evidentne v rozpore s našou ústavou.

    Autor: Ľudovít Kusal

    - Reklama -