Kotlebovec Mizík je nevinný. ŠTS ho oslobodil spod obžaloby. Pokúsili sme sa ochrániť dôstojnosť príslušníkov židovskej komunity, nepodarilo sa to, reagoval prokurátor

    0
    Stanislav Mizík (Autor: TASR)

    Podľa sudcu nebolo preukázané, že status napísal poslanec. Prokurátor sa na mieste odvolal, vec sa tak dostane na Najvyšší súd SR. Stanislav Mizík sa odvolania vzdal.

    “Ani jeden zo svedkov nepotvrdil, že by im obžalovaný oznámil, že je autorom textu. Jediným relevantným dôkazom boli písomné poznámky, ktoré si obžalovaný urobil a ktoré boli nájdené počas prehliadky kancelárie. Samotné poznámky súd nepovažoval za extrémistický materiál. Zároveň nevieme, kedy vznikli, boli nájdené až s odstupom času,” povedal samosudca.

    Nie je známe, kto tam status dal

    Na margo statusu uviedol, že nie je známe, kto ho tam dal, kto ho uverejnil a na koho podnet. “Sú aj iné možnosti ako tá, že to urobil sám obžalovaný,” konštatoval sudca s tým, že nemal istotu, že Stanislav Mizík status vytvoril a že by ho uverejnil. “Nepodarilo sa obžalobe preukázať, že by sa dopustil skutku uvedeného v obžalobe,” dodal.

    Prokurátor s rozhodnutím súdu nesúhlasí

    Prokurátor Mizíka vinil zo zločinov výroby a rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Žiadal pre neho trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby s podmienečným odkladom a uloženie probačného dohľadu.

    “S rozhodnutím súdu nesúhlasím. Podľa mňa obžaloba jednoznačne preukázala, že Stanislav Mizík 'statusoval' toto svoje stanovisko na web. Pokúsili sme sa ochrániť dôstojnosť príslušníkov židovskej komunity na Slovensku, nepodarilo sa to. Podali sme odvolanie,” reagoval prokurátor, ktorý je presvedčený, že Mizík je ten, kto je autorom aj zabezpečil zverejnenie statusu na internete.

    Mizík rozsudok nekomentoval    

    Poslanec rozsudok komentovať nechcel, vyjadriť sa chce až potom, ako bude právoplatný. “Ja som to nenapísal, ani som to nevyvesil. Celý rok boli články, ktoré pošpiňovali moje meno. Teraz to skončilo, ako skončilo, uvidíme, čo povie Najvyšší súd,” uzavrel.

    Jeho advokát doplnil, že rozsudok je zákonný. “Súd veľmi objektívne vyhodnotil dôkazy. My sme nenašli jediný dôkaz, ktorý by potvrdzoval, že Stanislav M. vložil tento status na Facebook. Kto to tam dal, nevieme, ani sme to neskúmali,” reagoval.

    Dotknutá stránka, na ktorej sa status objavil, má názov Volá Hlas Gemera/ĽSNS. Svedok obžaloby Rudolf Steigauf, ktorý bol v roku 2017 právoplatne odsúdený na dva roky podmienečne za podnecovanie k obmedzovaniu práv, k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, ešte pred mesiacom na súde potvrdil, že ju do roku 2013, resp. 2014, spravoval, a to na základe žiadosti obžalovaného Stanislava Mizíka.

    “Odvtedy ale nemám s touto stránkou nič spoločné. Mala slúžiť na prezentáciu názorov. Prebiehalo to tak, že Stanislav Mizík ma požiadal o zverejnenie textu a ja som to urobil. Nemám vedomosť, že by tam dávali príspevky aj iní ľudia,” konštatoval.

    Status na sociálnej sieti

    Súd s poslancom Kotlebovej strany sa začal 24. mája. Stanislav Mizík čelil obžalobe pre status na sociálnej sieti, v ktorom kritizoval udelenie štátnych vyznamenaní prezidentom Andrejom Kiskom pri príležitosti 24. výročia vzniku SR osobám so židovským pôvodom alebo sa hlásiacim k tomuto vierovyznaniu.

    Podľa obžaloby tým tieto osoby znevážil a dopustil sa ich hanobenia pre ich zdanlivú príslušnosť k rase alebo pre ich náboženské presvedčenie. Trestného činu sa pritom dopustil ako verejný činiteľ.

    Mizík pred súdom vyhlásil, že sa cíti byť nevinný, využil svoje právo nevypovedať. Obhajcovia deklarovali, že nesúhlasia s obžalobou, popierajú, že by obžalovaný skutok spáchal, a skutok, ktorý sa mu kladie za vinu, nie je podľa nich trestným činom. Pred súdom ho bránia aj tvrdením, že nevie pracovať s počítačom.

    - Reklama -