Kotlebovec Mazurek môže prísť o poslanecký mandát. Dnes sa bude hájiť na súde

    0
    Milan Mazurek (Autor: TASR)

    Mazurek bude dnes pred súdom vysvetľovať svoje výroky, ktoré ešte v roku 2016 odzneli v lokálnom rádiu Frontinus, píše portál aktuality.sk. Za tie si najmladší poslanec ĽSNS vyslúžil okrem dávky kritiky už aj peňažný trest vo výške až 5 000 eur.

    Trest mu udelil sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici po tom, ako Mazureka v decembri minulého roku uznal vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine.

    Poslanec sa však proti rozhodnutiu súdu odvolal a dnes sa preto v rovnakej veci opäť postaví pred súd. Ak v rámci dnešného hlavného pojednávania súd uzná Mazureka opäť vinným a potvrdí tak rozhodnutie špecializovaného súdu z minulého roku, poslanec príde o mandát.

    ĽSNS: Politický proces, chcú mu vziať mandát

    Ústava Slovenskej republiky hovorí, že mandát poslanca zaniká „dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin“. Oba skutky, z ktorých je Mazurek obvinený, napĺňajú skutkovú podstatu úmyselného trestného činu, hovorí prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Tomáš Strémy.

    Možnosti, že ich rady Mazurek opustí, sú si vedomí aj ostatní kotlebovci. Súd preto považujú za politický proces s cieľom odobrať Mazurekovi mandát. „Skutočným cieľom tohto politického stíhania poslanca Mazureka je naoko právoplatne ho odsúdiť a následne mu odobrať poslanecký mandát v NR SR za spáchanie úmyselného trestného činu,“ tvrdí ĽSNS.

    Na podporu svojho poslanca dnes dokonca členovia ĽSNS organizujú v Banskej Bystrici protest, ktorý sa bude konať v rovnakom čase ako pojednávanie.

     

    - Reklama -