Kotlebovcov čaká konkurencia. Odídenci z ĽSNS a ich exspojenec zakladajú stranu. Volať by sa mohla Tri prúty

    0
    Popularita strany Mariana Kotlebu je na vzostupe (Autor: TASR)

    „Čoskoro začneme zbierať podpisy pre vznik novej platformy (politickej strany), ktorá bude určená ľuďom, ktorí chcú zmeniť Slovensko,“ avizoval Magát na svojom profile na sociálnej sieti.

    „Dohnali ma k tomu početné správy od ľudí, ktorí boli vyhodení či odišli z istej nemenovanej strany. Politiku si predstavujem inak, ako sedieť v opozícii a čakať každý štvrtý rok na to, či pribudnú percentá a či nás náhodou nezrušia,“ vysvetľuje svoju motiváciu Magát.

    Čas podľa jeho slov uteká a ľudom chýba osveta. „Nikto ju nerobí, nikto nechodí medzi ľudí a neoboznamuje ich s alternatívnym systémom,“ myslí si. „Každý sa hrá na vodcu a zakladá strany, no nikto sa nechce spojiť, pretože sa cíti byť ohrozený konkurenciou. Je mi z toho už zle a chceme to zmeniť,“ hovorí.

    Marián Magát neúspešne kandidoval v parlamentných voľbách v roku 2016 za ĽSNS. Ako známy podporovateľ neonacizmu kandidoval Magát z príznačného 88. miesta kandidátky. Okrem toho sa ešte v roku 2014, rovnako neúspešne, uchádzal spolu s Mariánom Mišúnom, s ktorým sa neskôr objavili na kandidátke ĽSNS, aj o kreslo europoslanca. Známy je aj ako zakladateľ Akčnej skupiny Vzdor Kysuce. Na svojom profile na sociálnej sieti sa v minulosti často prezentoval antisemitskými názormi, a dokonca velebil Adolfa Hitlera.

    Po voľbách 2016 sa cesty Magáta a ĽSNS rozišli. Zakladateľ Vzdoru Kysuce odvtedy nešetril na adresu kotlebovcov vulgarizmami a nazval ich debilmi v zelených tričkách. Stranu opustili alebo z nej boli vyhodení aj viacerí členovia. Medzi nimi napríklad otec súčasného poslanca ĽSNS Milana Mazureka, ktorý na svojom profile na sociálnej sieti napísal, že bol zo strany „odstránený aj s množstvom ďalších skvelých ľudí, ktorí sa pričinili dosť veľkou mierou o úspech ĽSNS v parlamentných voľbách“. Z ĽSNS musel odísť aj Tomáš Ammer, niekdajší predseda strany v Leviciach, a v strane skončil aj prešovský okresný predseda František Maňkoš.

    Tri prúty bez biblických výkladov

    Magát pre ParlamentnéListy.sk uviedol, že ho práve odídenci a „čoskoro odídenci“ z ĽSNS do novej strany dotlačili. Podľa jeho slov však záujem o jeho novovznikajúcu stranu majú aj bývalí členovia SNS a novej strany NAJ. Pokiaľ ide o odlíšenie sa od ĽSNS, Magát má jasnú predstavu. „Moja jediná podmienka, na ktorej trvám, je, že strana bude sekulárna, teda žiadny náboženský program ani orientácia. Chcem, aby to bola strana rozumu, nie strana povier a biblických výkladov, ako to rady robia napríklad kresťanské strany a potom za to isté kritizujú radikálne islamské hnutia,“ uviedol Magát, ktorý v minulosti kritizoval kotlebovcov za údajné odmietanie ľudí, ktorí neveria v Boha. 

    Zatiaľ prebiehajú úvahy, že Magátova strana sa bude volať Tri prúty, ako sám prezradil. „Hľadáme kompromisy a snažíme sa nájsť spoločnú cestu… osobne tiež neplánujem žiadne členstvo ani si nenárokujem na pozíciu lídra alebo predsedu,“ uzavrel. 

    Marián Magát na proteste v Prahe. Zdroj: ReproFoto: youtube

    Uhrík: Vznik podobného subjektu sa nikdy nedá vylúčiť

    Hovorca ĽSNS Milan Uhrík postrehol na sociálnej sieti Magátovu avizovanú iniciatívu, no konkrétne ju komentovať nechcel. Vznik subjektov s rovnakým hodnotovým zameraním sa podľa jeho slov ale nikdy nedá vylúčiť. „Niektoré subjekty budú vznikať spontánne, niektoré ako akási riadená opozícia, niektoré možno ako čisto marketingové produkty. Každý má nejaké ciele, s ktorými takéto subjekty zakladá. My sme išli do politiky s tým, že chceme presadiť naše hodnoty a náš program, a tomu ostávame verní,“ zdôraznil Uhrík.

    Predseda ĽSNS Marian Kotleba a v pozadí poslanci ĽSNS. Zdroj: TASR

    Na otázku, či sa ĽSNS nebojí, že by ju novovznikajúce rovnako ideovo zamerané subjekty mohli, takpovediac, okradnúť o voličov, reagoval Uhrík s tým, že také riziko je tu vždy. „My nemáme možnosť s tým nič iné spraviť, ako presviedčať voličov svojou prácou, výsledkami a odbornosťou o tom, že my sme tá správna voľba, a to aj robiť budeme,“ uzavrel.

    Baránek: Určite nepôjde o soft verziu ĽSNS, práve naopak

    Politológ Ján Baránek upozorňuje, že na Slovensku sú aj extrémnejšie skupiny ako ĽSNS a je možné, že Magát chce založiť stranu práve pre takéto skupiny, ktoré kotlebovcom vyčítajú nedostatočnú vyhranenosť a, takpovediac, že sú mäkkí. „Určite Magát nebude zakladať niečo, čo bude soft verzia ĽSNS, práve naopak,“ hovorí Baránek.

    Do akej miery sa dá predpokladať, že bude Magát so svojou iniciatívou úspešný, je podľa Baránka ťažko povedať. Každopádne však podľa jeho slov netreba robiť paniku, pretože aspoň zatiaľ nejde o veľké skupiny obyvateľstva, ktoré by mali predpoklady pre rýchly a vysoký preferenčný rast, a skôr môžu byť potenciálne aktívne na komunálnej úrovni v kontexte nadchádzajúcich komunálnych volieb, ktoré nás čakajú v roku 2018.

    Politológ Ján Baránek. Zdroj: Facebook/Slovak Political Watchdog

    Ak by sa ale skutočne vytvoril subjekt s podobným ideovým vyhranením, ako majú kotlebovci, je podľa Baránka reálny predpoklad, že by sa to mohlo odraziť aj na poklese preferenčných hlasov ĽSNS. „Najmä ĽSNS a potom ešte prípadne SNS je časť elektorátu, kde takýto subjekt prípadne môže hľadať voličov,“ zhrnul Baránek.

    - Reklama -