Kotlebovci sa pustili do analýzy INESS-u: Mnoho vecí si domysleli tak, aby vyšla čo najhoršie

    0
    Milan Uhrík, poslanec NR SR (ĽS NS) (Autor: SITA)

    “Mnoho vecí si domysleli tak, aby analýza vyšla čo najhoršie, napríklad kapitolu o zoštátňovaní podnikov (čo plánujeme realizovať úplne inak), mnoho vecí len odhadujú a v niektorých prípadoch dokonca vyslovene fabulujú, ako napríklad zvyšovanie dotácií pre poľnohospodárov, čo sme nikdy nespomínali,” konštatoval Uhrík.

    Avizuje, že strana plánuje pred župnými voľbami urobiť veľký odpočet svojej práce a hospodárenia. “Tam na konkrétnych oficiálnych číslach a ekonomických ukazovateľoch z praxe dokážeme, že sme jednoznačne najlepší hospodári spomedzi politických strán,” tvrdí Uhrík.

    Ako píše INESS vo svojej analýze, keby sa ĽSNS podarilo zrealizovať svoj program v tomto roku, výsledkom by bol deficit verejných financií vo výške 6,3 miliardy eur. Strana pritom sľubuje vyrovnaný rozpočet.

    “Voliči spravidla nemajú čas ani motiváciu listovať stostranové rozpočty verejných financií. Nemajú tak ucelenú predstavu o tom, koľko zdrojov ide na ktoré položky verejného rozpočtu a koľko sa vyberie na rôznych daniach a odvodoch. Tento stav je následne vodou na mlyn populistickým politikom, ktorí môžu sľubovať aj modré z neba a voliči bez potrebných vedomostí nemajú možnosť rozoznať, že ide o nerealizovateľné alebo len veľmi drahé sľuby,” vysvetlil analytik INESS Róbert Chovanculiak.

    Príkladom takýchto populistov je podľa neho práve strana Mariana Kotlebu. Vo svojom programe sľubuje zvyšovať populárne, ale zároveň drahé výdavky na dôchodky, politiku nezamestnanosti, dotácie do poľnohospodárstva či výdavky na obranu. Naopak, šetriť sľubuje z celkového pohľadu len v zanedbateľných výdavkoch, ako je napríklad zníženie poslancov zo 150 na 100, zrušenie financovania politických strán z verejných zdrojov alebo zrušenie poplatku do NATO. Okrem toho sľubuje strana znížiť dane na 15 %, pripomenul analytik.

    - Reklama -