Kotlebovci dotácie nakoniec nevrátia tak, ako sľubovali pred voľbami. S miliónmi eur majú celkom iné plány. Tie sú desivé a na hrane zákona

    0
    Marian Kotleba (v popredí) s kumpánmi v rovnošatách pripomínajúcich Hlinkovu gardu z čias vojnového klero-fašistického Slovenského štátu (1939-1945) (Autor: SITA)

    Ľudová strana Naše Slovensko nemôže peniaze za voľby len tak darovať, ako pôvodne vyhlasovala. Podľa najnovších vyhlásení chcú kotlebovci použiť finančné prostriedky na budovanie svojich vlastných bezpečnostných jednotiek na ochranu štátu.  

    Najskôr Kotleba tvrdil, že jeho strana sa po voľbách vzdá všetkých príspevkov, ktoré od štátu dostane za hlasy od voličov, ale po voľbách už zmenil rétoriku, keď vyhlásil, že jeho strana sa štátnych príspevkov vzdá, ak to urobia aj ostatné politické subjekty, ktoré sa dostali do parlamentu. Odovzdať príspevky niekomu inému však nie je také ľahké, ako si ĽSNS myslela, keď to sľubovala voličom.

    Koľko dostanú?

    Dotácie pre strany, ktoré prenikli do národnej rady, pritom nie sú drobné. Za vyše 200-tisíc hlasov dostane ĽSNS spolu 3 milióny 600-tisíc eur. Túto sumu dostane strana Mariana Kotlebu v dvoch častiach. Jedna je príspevok za získané hlasy a druhá je určená na činnosť strany.  

    Okrem spomínanej sumy dostanú kotlebovci počas 4 rokov v parlamente ďalšie peniaze. Štát strane do roku 2020 vyplatí za jej 14 zákonodarcov takmer jeden a pol milióna eur. Celkovo si tak ĽSNS za jediné volebné obdobie pripíše vyše 5 miliónov eur.

    „Je problém legislatívne vzdať sa príspevku, pretože tie peniaze nám musia prísť na účet, inak by ministerstvo financií porušilo zákon,“ povedal Milan Uhrík z ĽSNS v jednej z povolebných televíznych diskusií.

    Marian Kotleba však už pár dní po voľbách vedel oveľa presnejšie, čo bude s peniazmi, ktoré sa nedajú darovať ani použiť na podnikanie, ručenie či splácanie iných záväzkov alebo pokút. Už 8. marca Kotleba uviedol, že jeho strana chce peniaze použiť „na vybudovanie vlastných jednotiek na ochranu obyvateľov“, ale nič také v predchádzajúcich vyhláseniach členovia ĽSNS nespomínali.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -