Kotleba vyčíta Divadlu Štúdio tanca aj samovraždu umelkyne

0
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marián Kotleba (Autor: SITA)

„Odmietam sa podieľať na deštruktívnej činnosti mimovládnych organizácií,“ uviedol Kotleba ku konferencii TEDx, ktorá bola v roku 2013 v priestoroch Divadla Štúdio tanca. Prekáža mu napríklad to, že na konferencii vystúpila aj maďarská sexuologička na tému kvalitného sexu či majiteľ lifestylovej značky Life is porno, ale aj to, že spoluorganizátorom konferencie bola ambasáda USA. V Divadle Štúdio tanca podľa neho vystupujú aj alternatívni umelci, ktorí majú pozitívny vzťah k drogám. „V minulosti v Divadle Štúdio tanca hosťovala istá Francesca Woodman, ktorá bola známa tým, že natáčala sama seba. Zaujímavé je to, že jej alternatívny spôsob myslenia sa skončil samovraždou. Ak propagujeme ľudí, ktorí svoj život končia samovraždou, je to z môjho pohľadu veľmi zvláštne,“ povedal tiež Kotleba. Podľa verejne dostupných zdrojov americká fotografka Francesca Woodman ukončila svoj život v roku 1981, Divadlo Štúdio tanca vzniklo v roku 1997. S tanečným predstavením o Woodman vystúpilo v roku 2013 v Divadle Štúdio tanca Divadlo P.A.T.

Kotlebovi sa zdajú dotácie pre Divadlo Štúdio tanca neprimerane vysoké napríklad v porovnaní s folklórnymi súbormi. „Otázka znie, prečo ministerstvo kultúry dáva na úzko vyprofilované divadlo s veľmi zvláštnou tvorbou také peniaze a prečo na nositeľov našej národnej kultúry, na folklórne súbory sa tie peniaze nenájdu,” uviedol Kotleba s tým, že v rozdeľovaní dotácií nevidí žiadne rácio. Nikto však podľa neho nemôže hovoriť, že by súčasné vedenie BBSK chcelo Divadlo Štúdio tanca zlikvidovať. Pripomenul, že z verejných zdrojov – príspevkov BBSK a dotácií má toto divadlo 80 percent svojho rozpočtu a vlastné príjmy tvoria 20 percent. Na tento rok má v rozpočte BBSK schválené príspevky vyše 165-tisíc eur a Kotleba mu podpísal aj čerpanie dotácií z ministerstva kultúry v hodnote 25-tisíc eur. „Niektoré dotácie som nepodpísal. Ako štatutár mám na to právo, je to moja výhradná kompetencia. Majú nádherný rozpočet a k tomu dotácie 25-tisíc eur,“ povedal. Prekáža mu tiež to, že na zahraničné pracovné cesty minulo Divadlo Štúdio tanca vlani 7,5 tisíca eur, pričom tieto cesty komentoval, akoby to boli dovolenky za peniaze daňových poplatníkov, ale aj to, že získalo granty aj od švajčiarskej kultúrnej nadácie Pro Helvetia, „ktorú v minulosti spájali aj s rôznymi nadáciami napojenými na rôzne Sorosove fondy,“ dodal Kotleba.

Keďže Kotleba nepodpísal zmluvu o čerpaní účelovej dotácie 20-tisíc eur na pripravovaný festival Dni tanca pre vás, muselo Divadlo Štúdio tanca tento festival zrušiť. Dotácie na iné projekty, ktoré podpísal, boli podľa neho akceptovateľné.

- Reklama -