Kotleba reagoval na rozhodnutie súdu a pustil sa do ministra Gála

    0
    Na kombosnímke zľava Marian Kotleba a Gábor Gál (Autor: TASR)

    “Z nášho pohľadu NS dnes len potvrdil to, že sme legitímnou demokratickou stranou,” povedal s tým, že strana nie je ohrozením demokracie. Politický program ĽSNS zároveň Kotleba označil za demokratický.

    Skonštatoval tiež, že celý čas si boli plne vedomí toho, že strana žiaden zákon neporušila. Na sociálnej sieti zároveň zverejnil video, ktoré uviedol slovami “Kotlebovci o dnešnom verdikte súdu, ktorý ich stranu nerozpustil”:

    Za dôvod zamietnutia návrhu na rozpustenie ĽSNS považuje jeden z právnych zástupcov ĽSNS Tomáš Rosina to, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár neuniesol dôkazné bremeno.

    K ďalšiemu odôvodneniu rozhodnutia súdu sa podľa jeho slov bližšie vyjadria až po doručení jeho písomného vyhotovenia.

    Prítomnosť ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) pred budovou súdu, ktorá je zároveň sídlom Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, krátko pred procesom považuje Kotleba za dôkaz politických záujmov na rozpustení strany a za dôkaz snahy o zásah do rozsudku.

    “To, že dnes bol fyzicky na mieste samotný minister spravodlivosti, sa jednoducho nedá vysvetliť inak ako prejavenie jeho záujmu na tom, aby NS našu stranu rozpustil,” zdôraznil s tým, že minister je viac ako len formálne nadriadený súdom a sudcom.

    Senát Najvyššieho súdu SR v pondelok zamietol návrh na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. Rozhodnutie oznámil na pondelkovom pojednávaní. Návrh na rozpustenie strany podal na NS generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017.

    Pred budovou rezortu spravodlivosti sa pred začatím procesu s ĽSNS konal aj tichý protest Stop fašizmu. Podporiť ho prišiel tiež šéf rezortu Gál. Okrem iného uviedol, že prišiel vyjadriť svoj občiansky názor, pričom si myslel, že po roku 1945 sa spoločnosť poučila z minulosti.

    Gál: Ani ja, ani strana Most-Híd nikdy nebudeme podporovať fašistov

    Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) je od začiatku až doteraz stranou, ktorá síce sofistikovanejšie ako v minulosti, ale stále vykazuje prvky fašizmu.

    V pondelok to uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) s tým, že ide o jeho občiansky názor a zároveň akceptuje rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý stranu v pondelok nerozpustil.

    “Pre spoločnosť je to veľmi nebezpečné a je mi ľúto po rôznych prieskumoch preferencií, že sa ľudia nepoučili a zabudli na nie tak dávnu minulosť. Možnosť zakladať politické strany a hnutia patrí medzi základné práva a slobody, ktoré zakotvuje ústava. Každý občan SR má právo založiť stranu alebo byť členom niektorej z politických strán alebo niektorého z hnutí, avšak v našej spoločnosti je neakceptovateľné, aby občania, a navyše ešte politické strany verejne prejavovali sympatie k fašizmu či rasizmu,” povedal na margo ĽSNS Gál.

    Dodal, že viackrát v minulosti zdôraznil, že ani on, ani strana Most–Híd nepodporuje ani nikdy nebude podporovať fašistov. “Tak ako sme to nerobili ani doteraz, náš názor sa týmto rozsudkom nemení,” povedal na záver.

    - Reklama -