Kotleba nepovažuje šeky za extrémistické. Prokurátor poukázal aj na iné prípady

    0
    Predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba prichádza na pojednávanie v kauze kontroverzných šekov na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 28. mája 2020. (Autor: TASR)

    Na súde sa čítali aj svedecké výsluchy ľudí, ktorí dostali sumy 777 eur alebo 2028 eur.

    „Každá tá suma predstavuje istú extrémistickú symboliku,“ uviedol Honz.

    Napríklad číslo 20 odkazuje podľa Honza na deň narodenia Adolfa Hitlera, číslo 28 je symbol pre slogan Blut und Ehre (v preklade z nemčiny krv a česť, pozn. TASR). Toto heslo v nemeckom origináli predstavuje slogan mládežníckej organizácie z čias nacistického Nemecka Hitlerjugend.

    Kotleba sa počas prestávky k samotným číslam nechcel vyjadrovať. Pri jednom z nich sa však pozastavil počas hodnotenia dôkazu. Preukazoval, že suma 2028 eur vyšla z cenníka medicínskeho centra v Piešťanoch. To poskytovalo terapiu dievčaťu, ktorej šek odovzdal Kotleba.

    „Neviem vylúčiť, že sa dá vyskladať nejaká suma podľa potreby,“ reagoval prokurátor.

    Poukázal aj na to, že na súde odznelo, že Kotlebova strana má kontakty v danom medicínskom centre.

    „Prokuratúra chce preukázať, že pán Kotleba úprimne dáva sumy vždy v nacistickej číselnej symbolike,“ pokračoval prokurátor s tým, že to dokážu aj výsluchy ďalších znalcov.

    „Dozviete sa aj, aké rodiny alebo akí ľudia dostali v konečnom dôsledku tie sumy 1488. Všetko sa odkryje a zapadne to do seba,“ doplnil Honz.

    „Ja sa pýtam, či nie je cynizmus dávať finančné sumy s nacistickou symbolikou ľuďom, ktorí počas Hitlerovho režimu boli predmetom perzekúcie,“ uzavrel.

     

    - Reklama -