Kotleba je pre mňa neprijateľný, vyhlásil Danko a vysvetlil aj dôvod. Hovoril aj o možnom probléme ĽSNS. Ten sa však nepotvrdil

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Predseda parlamentu Danko odmietol prípadnú spoluprácu s ĽSNS aj v rozhovore pre TASR. “Kotleba je pre mňa neprijateľný,” zdôraznil s tým, že týmto variantom sa ani nezaoberá.

    Poukázal na to, že keby vstúpil do koalície či spolupráce s ĽSNS, nepustili by ho napríklad ani na niektoré stretnutia v Ruskej federácii. Skonštatoval, že Kotleba je politicky neprijateľný pre Východ aj pre Západ.

    Danko zároveň na utorkovej (19. 11.) tlačovej konferencii povedal, že niektoré strany obchádzajú zákon o politických stranách. Tvrdí, že je zvedavý, ako sa ministerstvo vnútra s týmto vysporiada.

    “Chcem poukázať aj na problém, ktorý je vo vzťahu k názvu Kotlebovci, kedy by malo MV v nadchádzajúcom období vyzvať stranu na premenovanie. Keďže je volebná kampaň a zmena názvu nie je možná, zákon pozná len jednu sankciu. Som zvedavý, či MV naberie odvahu na kontrolu strany Kotlebovcov,” skonštatoval.

    Šéf parlamentu tak naznačil, že MV by nemalo zaregistrovať zmenu názvu strany, čo by znamenalo, že ĽSNS by už nemohla kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

    Zmenu názvu ĽSNS vnútro zaregistrovalo

    Ministerstvo vnútra (MV) SR napokon zaregistrovalo zmenu názvu ĽSNS na Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko.

    TASR to potvrdili z tlačového odboru rezortu vnútra. Podľa ministerstva názov nie je v rozpore s aktuálnym znením zákona o politických stranách, pretože neobsahuje meno a priezvisko štatutára strany.

    “Názov politickej strany 'Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko' neobsahuje meno a priezvisko štatutárneho orgánu. V čase konania o zápise nových stanov, v rámci ktorého bola navrhnutá aj zmena názvu politickej strany, boli členmi štatutárneho orgánu Marian Kotleba a Rastislav Schlosár. Keďže v názve politickej strany sa mená a priezviská týchto osôb nenachádzajú, neexistoval zákonný dôvod na odmietnutie zápisu takéhoto názvu politickej strany,” skonštatovalo ministerstvo vnútra.

    Rezort v tejto súvislosti poukázal na znenie platnej novely zákona, ktorá hovorí, že názov strany nesmie obsahovať meno alebo priezvisko štatutára, člena štatutárneho orgánu či člena prípravného výboru strany.

    Z vyjadrenia ministerstva vyplýva, že to nie je prípad názvu Kotlebovci.

    - Reklama -