Košická župa chce odkúpiť U. S. Steel. Tu je tvrdá reakcia Žigovho ministerstva a Rašiho

    0
    Na snímke administratívna budova U. S. Steel Košice (Autor: TASR)

    Ponúkli sme odkúpenie závodu U. S. Steel Košice

    “Vzhľadom na predchádzajúcu diskusiu o investičnom dlhu a ekonomických problémoch, s ktorými U. S. Steel bojuje, sme vedeniu spoločnosti ponúkli pomocnú ruku. Aby sme predišli následným problémom a uchránili zamestnanosť v kraji, zatiaľ neoficiálne sme ponúkli odkúpenie závodu U. S. Steel Košice za obdobných podmienok ako v srbskom Smederevo, kde prešli oceliarne do rúk verejného sektora za jeden dolár,” uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

    Ako dodal, košický manažment o predaji rozhodnúť nemôže, americké vedenie korporácie sa však bude touto ponukou zaoberať, keď bude doručená oficiálne.

    Podávame pomocnú ruku

    V prípade košického závodu vidí vedenie KSK podobný vývoj, ktorý vyvrcholil koncom januára 2012 v bývalých oceliarňach U. S. Steel v Srbsku, v Železara Smederevo.

    “V srbskej fabrike sa znížil dopyt pre nedostatočné investície do modernizácie, následne nastalo prepúšťanie zamestnancov a zadlženie fabriky.

    Podobný vývoj so znepokojnením sledujeme aj tu, preto chce vedenie KSK podať pomocnú ruku a predísť ešte horšej situácii,” informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.

    Obava o zachovanie konkurencieschopnosti podniku je veľká

    KSK má obavu o ďalší osud fabriky U. S. Steel Košice, ktorá je najväčším zamestnávateľom v kraji. Oceliarne ohlásili do konca roka 2021 odchod 2500 zamestnancov. “V závode a jeho dcérskych spoločnostiach pracuje celkovo 12.000 ľudí, preto sa tejto situácii nemôžeme nečinne prizerať. Máme obavu o zachovanie konkurencieschopnosti podniku, o jeho dlhodobé prežitie a tiež o zachovanie zamestnanosti v kraji,” povedal Trnka.

    Diskrimimácia

    S predstaviteľmi oceliarní inicioval minulotýždňové stretnutie, kde sa informoval o súčasnej situácii v podniku a tiež o vízii spoločnosti. Za najväčší súčasný problém závodu označil prezident U. S. Steel Košice James Bruno takzvané environmentálne dane Európskej únie. Výrobcovia z EÚ sa cítia byť týmito poplatkami diskriminovaní, producenti ocele z krajín mimo Únie majú voči nim konkurenčnú výhodu.

    Na stretnutí otvoril Trnka aj otázku investičného dlhu, ktorý kraj považuje za hlavný dôvod stagnácie podniku, nedostatočného odbytu a následného znižovania stavov zamestnancov. Investičný dlh americkej spoločnosti je podľa KSK odhadovaný približne na miliardu eur. “Nazdávame sa, že hlavne nízka miera investícií do modernizácie a rozvoja podniku má za následok znižovanie konkurencieschopnosti U. S. Steel na trhu,” konštatoval Trnka.

    Je to absurdné voči serióznemu investorovi, tvrdí ministerstvo

    Ponuku Košického samosprávneho kraja (KSK) na odkúpenie košických oceliarní U. S. Steel za jedno euro vníma Ministerstvo hospodárstva (MH) SR ako zosmiešnenie tohto podniku.

    “Pre svoje osobné PR (predseda KSK, poznámka TASR) Rastislav Trnka zosmiešňuje jedného z najväčších zamestnávateľov na Slovensku,” uviedol v pondelok hovorca rezortu Maroš Stano.

    “Je to absurdné a nezodpovedné voči serióznemu investorovi, ale predovšetkým voči tisícom zamestnancom fabriky a mal by zvážiť zotrvanie vo funkcii. Toto vyhlásenie nestojí za žiaden seriózny ani slušný komentár,” dodal hovorca pre TASR.

    Kriticky reagoval aj vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD). “Toto je cynický a nechutný prvoaprílový žart župana voči ľuďom, ktorí v U. S. Steel pracujú a žijú v neistote.

    Ako by mohla župa, ktorá nemá zdroje ani na financovanie svojich ciest, škôl a sociálnych zariadení, ktoré má v správe, zvládnuť vedenie jednej z najväčších slovenských fabrík,” uviedol Raši.

     

    - Reklama -